Ciasto pomarańczowe

4.99 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten smakołyk piekę często, bo rodzina bardzo go lubi. Powstał z modyfikacji innego ciasta.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 6 jajek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 3/4 szkl. mąki pszennej
    ● 2 łyżki mąki ziemn.
    ● cukier waniliowy
    ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    ● 20 dag masła
    ● 2 op. kisielu pomarańczowego
    ● galaretka pomarańczowa
    Lukier:
    ● 1,5 szkl. cukru pudru
    ● 3-4 łyżki mleka
    ● 2 dag masła
Wystaw ocenę:

4.99 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Ciasto pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy
    z cukrem i cukrem waniliowym
    na sztywno. Nie przerywając
    ubijania, dodajemy
    żółtka. Następnie wsypujemy
    mąki i proszek do pieczenia.
    Delikatnie mieszamy.
    Wlewamy do wyłożonej pergaminem blachy (24x36
    cm). Pieczemy ok. 35 minut
    w piekarniku rozgrzanym do
    temp. 180 °C. Studzimy.
  • 2. Przygotowujemy masę:
    kisiele mieszamy z 2 szklankami
    wody, zagotowujemy.
    Wlewamy galaretkę rozpuszczoną
    w 1/2 szklanki
    gorącej wody oraz roztopione
    masło. Mieszamy. Odstawiamy
    do stężenia.
  • 3. Robimy lukier: mleko podgrzewamy.
    Mieszając, wsypujemy
    cukier puder, a następnie
    wlewamy roztopione
    masło. Mieszamy do uzyskania
    jednolitej konsystencji.
  • 4. Ciasto przekrawamy w poprzek
    na pół. Przekładamy
    tężejącą masą. Wierzch smarujemy
    lukrem. Schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka pomarańczowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować