Ciasto pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy
z cukrem i cukrem waniliowym
na sztywno. Nie przerywając
ubijania, dodajemy
żółtka. Następnie wsypujemy
mąki i proszek do pieczenia.
Delikatnie mieszamy.
Wlewamy do wyłożonej pergaminem blachy (24x36
cm). Pieczemy ok. 35 minut
w piekarniku rozgrzanym do
temp. 180 °C. Studzimy.
2.Przygotowujemy masę:
kisiele mieszamy z 2 szklankami
wody, zagotowujemy.
Wlewamy galaretkę rozpuszczoną
w 1/2 szklanki
gorącej wody oraz roztopione
masło. Mieszamy. Odstawiamy
do stężenia.
3.Robimy lukier: mleko podgrzewamy.
Mieszając, wsypujemy
cukier puder, a następnie
wlewamy roztopione
masło. Mieszamy do uzyskania
jednolitej konsystencji.
4.Ciasto przekrawamy w poprzek
na pół. Przekładamy
tężejącą masą. Wierzch smarujemy
lukrem. Schładzamy.
Komentarze