Pomarańczowa sałata

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Doskonała sałata na babski wieczór.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - główka sałaty lodowej: 2 sztuki
    - pomarańcze: 4 sztuki
    - orzechy włoskie grubo krojone: 50 gramów
    - migdały w płatkach uprażone: 25 gramów
    - jogurt grecki: 150 mililitrów
    - koperek - posiekany: 1 pęczek
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta

Pomarańczowa sałata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomarańczowa sałata 1. Pomarańcze dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy na drobnej tarce skórkę. Następnie obieramy pomarańcze i kroimy w grubą kostkę. Migdały i orzechy prażymy na suchej patelni. Jogurt mieszamy ze skórką i posiekanym koperkiem, doprawiamy do smaku. W dużej, szklanej misie układami warstwami sałaty, pomarańcze, dressing oraz migdały i orzechy. Nie mieszamy. Przygotowujemy na godzinę przed podaniem.
  • 2. Podajemy z białym wytrawnym winem i chrupiącą bagietką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy