Pomarańczowa Panna Cotta z rumem.

0 (0 ocen)

Efektowny i wspaniały deser.

Składniki:

  • I. Kandyzowana skórka pomarańczowa:
    •2 pomarańcze
    •200 ml wody
    •200 g cukru pudru/kryształu
    •3 kawałki skórki cytrynowej

    II. Panna Cotta:
    •300 ml śmietanki
    •75 ml tłustego mleka
    •3 płatki żelatyny (małe 3 x 1 g)
    •75 g cukru
    •otarta skórka z 2 pomarańczy
    •2 łyżki jasnego rumu

    III. Mus pomarańczowy
    •2 pomarańcze ( Te, z których otarliśmy skórkę do Panna Cotty.)
    •cukier do smaku
    + 1 galaretka pomarańczowa i klej spożywczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Pomarańczowa panna cotta z rumem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy syrop cukrowy.
    W rondlu o grubym dnie umieszczamy cukier i wodę. Powoli podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Mieszamy raz na jakiś czas (nie za często).
    Obieraczką do warzyw odkrawamy 3 paski skórki z cytryny i wrzucamy je do rondla.
    Gdy cukier już całkiem się rozpuści, doprowadzamy syrop do wrzenia i gotujemy 5 minut.
    Studzimy, następnie wyciągamy skórkę.
  • 2. Pomarańcze dokładnie myjemy i osuszamy. Obieraczką do warzyw ścinamy z nich skórkę. Usuwamy z niej pozostałości białej warstwy i kroimy w bardzo cienkie paseczki.
    Skórki blanszujemy w gorącej wodzie, odcedzamy i osuszamy.
  • 3. Ostudzony syrop ponownie doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy skórki pomarańczowe, zagotowujemy i gotujemy ok. 2 minuty. Studzimy.
    Możemy je przełożyć wraz z syropem do słoika i przechowywać w lodówce do miesiąca czasu.
  • 4. Galaretkę pomarańczową rozrabiamy w niepełnej szklance wody. 1/2 rozlewamy na dno pucharków, w których będziemy podawać deser. Resztę wylewamy na płaski talerz. Odstawiamy w chłodne miejsce.
  • 5. W rondlu umieszczamy śmietankę i mleko. Na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy jeszcze kilka minut. W międzyczasie namaczamy żelatynę według instrukcji na opakowaniu. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy cukier oraz namoczoną i odsączoną żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Na końcu dorzucamy otartą skórkę. Studzimy.
    Do chłodnej Panna Cotty dolewamy 2 łyżki rumu i mieszamy. Odstawiamy, by zaczęła lekko tężeć.
  • 6. Przechodzimy do robienia musu. Z 2 pomarańczy wydobywamy sam miąższ i miksujemy. Przelewamy do małego rondelka, dodajemy cukier do smaku i gotujemy na wolnym ogniu, aż owoce nam zgęstnieją. Mieszamy od czasu do czasu, by nie przypalić. Studzimy.
  • 7. Ze stężałej galaretki wykrawamy małe kółeczka (foremką do ciasteczek). Przyklejamy je do ścianek pucharków przy pomocy kleju spożywczego. Zalewamy je tężejącą Panna Cottą. Pamiętamy, by u góry zostawić trochę miejsca na mus. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • 8. Przed podaniem dekorujemy wierzch musem pomarańczowym i odcedzoną z syropu skórką.

Porady

Istnieją różni producenci i rodzaje żelatyny (np. zwykła, do deserów). Różnią się one też sposobem namaczania i ilością jaką trzeba użyć na dany roztwór. Najbezpieczniej jest sprawdzić instrukcję oraz proporcje na opakowaniu i wyliczyć z nich odpowiednią ilość dla siebie. Wybierając żelatynę w płatkach- pamiętajmy, że są one różnej wielkości i nie ma ogólnego przelicznika z żelatyny w proszku na tą w płatkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować