Pomarańczowa manna

5 (187 ocen)

  • 60 min

Jestem fanką zdrowych deserów. To jeden z nich. Pyszny i mocno pomarańczowy torcik na zimno.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTECZKOWY SPÓD:
    90g masła
    2 łyżki miodu
    45g suchych wafli
    45g płatków śniadaniowych - czekoladowe kulki

    MANNA NA ZIMNO:
    1/2 szkl kaszy manny
    3/4 szkl mleka 3,2%
    40g masła
    1/4 szkl cukru
    skórka otarta z 1 pomarańczy

    DODATKOWO:
    1 pomarańcza
    24 mini herbatników maślanych
    1 pomarańczowa galaretka
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Pomarańczowa manna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTECZKOWY SPÓD:
    Wafelki i płatki śniadaniowe pokruszyć w mikserze lub za pomocą wałka do ciast. Połączyć je z miękkim masłem i miodem. Wyrobić masę. Tortownicę o średnicy ok 16 cm wyłożyć folią spożywczą. Przygotowaną masę ciasteczkową równomiernie rozłożyć na dnie tortownicy.
  • 2. Herbatniki maślane w wersji mini poukładać dookoła rantu tortownicy. Całość wstawić do lodówki.
  • 3. MANNA NA ZIMNO:
    Mleko zagotować z cukrem, masłem i skórką otartą z 1 pomarańczy. Do gotującego się dodać sypką kaszę mannę. Wymieszać dokładnie i gotować kilka minut, aż masa zgęstnieje.
  • 4. Ciepłą kaszę wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Wierzch wyrównać i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • 5. Obraną pomarańczę pozbawić białej błonki i wyfiletować z niej cząstki. Takie kawałeczki pomarańczy ułożyć na wierzch ciasta.
  • 6. Całość zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 300 ml gorącej wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować