Pomarańczowa manna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTECZKOWY SPÓD:
Wafelki i płatki śniadaniowe pokruszyć w mikserze lub za pomocą wałka do ciast. Połączyć je z miękkim masłem i miodem. Wyrobić masę. Tortownicę o średnicy ok 16 cm wyłożyć folią spożywczą. Przygotowaną masę ciasteczkową równomiernie rozłożyć na dnie tortownicy.
2.Herbatniki maślane w wersji mini poukładać dookoła rantu tortownicy. Całość wstawić do lodówki.
3.MANNA NA ZIMNO:
Mleko zagotować z cukrem, masłem i skórką otartą z 1 pomarańczy. Do gotującego się dodać sypką kaszę mannę. Wymieszać dokładnie i gotować kilka minut, aż masa zgęstnieje.
4.Ciepłą kaszę wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Wierzch wyrównać i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
5.Obraną pomarańczę pozbawić białej błonki i wyfiletować z niej cząstki. Takie kawałeczki pomarańczy ułożyć na wierzch ciasta.
6.Całość zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 300 ml gorącej wody.
Komentarze