Pomarańczowa krajanka piernikowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

pyszna i bardzo prosta

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1/2 szklanka miodu płynnego
    1/2 kostki masła
    400 gramów mąki pszennej 750
    2 duże jajka
    2 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
    1 czubata łyżka kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
    Łyżeczka sody
    Mleko

    Lukier
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny

Pomarańczowa krajanka piernikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku podgrzewam masło z miodem, chwilę studzę.
    W dużej misce łączę przesianą mąkę z sodą, przyprawą do piernika i kakao. Dodaję jajka, masę miodowo-maślaną i wszystko dokładnie łączę. Gdyby masa była zbyt gęsta dodaję mleko. Na koniec dodaję skórkę pomarańczową, mieszam do połączenia się składników.
    Dłonie oprószam mąką, urywam kawałki ciasta i formuję wałeczki-jak na biscotti. Ciasto jest bardzo plastyczne, powinno być miękkie i delikatne, nawet odrobinę lepić się do rąk.
    Wałeczki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piekę je 15 -18 minut w 185 stopniach.
    Z soku z cytryny i cukru kręcę lukier, polewam nim wystudzone piernikowe wałki. Następnie kroję je nieco ukośnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy