Pomarańczowa granola z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowa granola jest prosta w przygotowaniu, a dzięki przygotowaniu ją samodzielnie dokładnie wiecie co jecie ;) Idealna do mleka, jogurtu lub owocowych deserów.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 220 g (ok. 2 szklanek) górskich płatków owsianych
    50 g orzechów laskowych
    50 g wiórków kokosowych
    80 g siemienia lnianego
    50 g pestek dyni
    100 g suszonej żurawiny
    125 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    70 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
    100 ml płynnego miodu
    2 łyżki oleju kokosowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pomarańczowa granola z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać płatki, orzechy, wiórki, siemię oraz pestki dyni. Dodać rozpuszczony olej kokosowy, płynny miód i sok z pomarańczy. Składniki dokładnie wymieszać. Granolę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez ok. 30 minut. W trakcie pieczenia kilkukrotnie wymieszać, aby granola równomiernie się upiekła. Po upieczeniu granolę całkowicie wystudzić. Dodać żurawinę i posiekaną czekoladę.

Porady

Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszcze do 2 tygodni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować