Pomarańczowa gorzka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest to nalewka którą zrobiłam pierwszy raz. Jest bardzo dobra w smaku ma lekko gorzkawy smak. Przepis dostałam od mamy:)

  • 30 min

Składniki:

  • 8 pomarańczy
    2 litry wódki (45%)

Pomarańczowa gorzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z dokładnie umytych sześciu pomarańczy okroić bardzo ostrym nożem tylko żółtą skórkę , następnie wysuszyć ją , wrzucić do gąsiorka i zalać dwoma litrami 45-proc. wódki.
  • 2. Gąsiorek szczelnie zakorkować i zostawić w ciepłym miejscu na 8-10 dni (nie dłużej!). Po tym czasie zlać wódkę , dodać sok wyciśnięty z dwóch malinowych pomarańczy , dokładnie wymieszać , rozlać do butelek.
  • 3. Butelki szczelnie zakręcić. wódka po dodaniu soku pomarańczowego może trochę zmętnieć , ale po paru tygodniach się wyklaruje.

Porady

- im dłużej leżakuje , tym jest lepsza

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy