Pomarańczowa babka pomieszana. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywna pianę, bardzo powoli dodawaj cukier puder (80g), dodawaj po jednym żółtku, ubijaj, aż masa stanie się żółta, dodaj przesianą mąkę (75g) i wymieszaj łopatką plastikową lub drewnianą.
2.Do ciasta dodaj miarkę mąki pszennej, dolej miarkę mleka, startą skórkę z cytryny. Dla koloru dosyp miarkę mąki kukurydzianej, zmiksuj. Dodaj sok z połowy pomarańczy i kilka kropel aromatu, zmiksuj,
3.Na końcu dodaj ciepłe, roztopione masło z margaryną i zmiksuj. Wylej do formy, piecz 50 minut w 180˚C. Ostudź w piekarniku. Posyp cukrem pudrem. Smacznego.
Porady
Jeśli nie masz mąki kukurydzianej możesz zastąpić ją mąką pszenną, a dla koloru dodać pół łyżeczki kurkumy.
Komentarze