Pomarańczowa babka pomieszana.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Babka ta wyszła przypadkowo, ale wyszła doskonale. Przypomina w smaku ciasto jogurtowe.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 75g + 1 miarka mąki pszennej
    1 miarka mąki kukurydzianej
    80g + 1 miarka cukru pudru
    3 jaja
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 miarka mleka
    starta skórka z pomarańczy
    sok z połowy pomarańczy
    5 kropel aromatu pomarańczowego
    1/4 kostki margaryny
    1/2 kostki masła

Pomarańczowa babka pomieszana. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywna pianę, bardzo powoli dodawaj cukier puder (80g), dodawaj po jednym żółtku, ubijaj, aż masa stanie się żółta, dodaj przesianą mąkę (75g) i wymieszaj łopatką plastikową lub drewnianą.
  • 2. Do ciasta dodaj miarkę mąki pszennej, dolej miarkę mleka, startą skórkę z cytryny. Dla koloru dosyp miarkę mąki kukurydzianej, zmiksuj. Dodaj sok z połowy pomarańczy i kilka kropel aromatu, zmiksuj,
  • 3. Na końcu dodaj ciepłe, roztopione masło z margaryną i zmiksuj. Wylej do formy, piecz 50 minut w 180˚C. Ostudź w piekarniku. Posyp cukrem pudrem. Smacznego.

Porady

Jeśli nie masz mąki kukurydzianej możesz zastąpić ją mąką pszenną, a dla koloru dodać pół łyżeczki kurkumy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy