Pomarańczowa baba piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po 1 żółtku i dalej ucierać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać po 1 łyżce do utartej masy, ucierać robotem na najniższych obrotach. Następnie dodać sok i skórkę z pomarańczy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać do masy i bardzo delikatnie wymieszać.
Formę natłuścić, posypać tartą bułką, wylać ciasto i piec przez 50 minut w temp. 180 stopni.
Cukier puder utrzeć z wodą, dodać skórkę i energicznie wymieszać. Polać wystudzoną babę, schłodzić.
Porady
Zamiast masła roślinnego można dodać masło.
Do ciasta można też dodać parę kropli olejku pomarańczowego.
Komentarze