Pomarańczowa baba piaskowa

0 (0 ocen)

  • 35 min

Wspaniały dodatek do kawy i herbaty w postaci puszystej babki pomarańczowej. Uczta dla smakoszy ciast z dodatkiem pomarańczy.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru pudru
    25 dag masła roślinnego
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka
    2 łyżki otartej skórki z pomarańczy
    2 łyżki soku z pomarańczy
    Tłuszcz do formy, bułka tarta
    Lukier:
    ½ szklanki cukru pudru
    1 łyżka wrzącej wody
    2 łyżki lekko odsączonej smażonej skórki pomarańczowej.

Pomarańczowa baba piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po 1 żółtku i dalej ucierać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać po 1 łyżce do utartej masy, ucierać robotem na najniższych obrotach. Następnie dodać sok i skórkę z pomarańczy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać do masy i bardzo delikatnie wymieszać.
    Formę natłuścić, posypać tartą bułką, wylać ciasto i piec przez 50 minut w temp. 180 stopni.
    Cukier puder utrzeć z wodą, dodać skórkę i energicznie wymieszać. Polać wystudzoną babę, schłodzić.

Porady

Zamiast masła roślinnego można dodać masło. Do ciasta można też dodać parę kropli olejku pomarańczowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy