Pomarańcze nadziewane po tajsku

0 (0 ocen)

  • 40 min

To oryginalny przepis tajski.Nadzienie jest bardzo pikantne , ale nie słodkie.Wspaniale smakują z ryżem. W Tajlandii nie byłam , ale miałam okazję próbować smaków tajskich w Polsce .Wzięłam kilka przepisów i raz na czas przygotowuję te dania . Oto jeden z nich.

  • 40 min

Składniki:

  • 4 pomarańcze ( z tych mniejszych)
    2 ząbki czosnku
    2 -3 łyżki oleju
    40 dag mielonej wieprzowiny
    garstka obranych z łupiny orzeszków
    ziemnych
    1/3 łyżeczki ziaren kolendry świeżo utłuczonych w moździerzu
    ½ strączka świeżej chilli
    2-3 anchois ( rozgnieść z odrobiną sosu
    własnego)
    sól do smaku

    szklanka ryżu długoziarnistego
    mała cebula, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, ząbek czosnku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pomarańcze nadziewane po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pomarańcze opłucz starannie i osusz
    2. Przekrój każdą z nich na połowę i z każdej połowy wybierz miąższ
    3. Miąższ posiekaj starannie obierając przy tym z nadmiaru białych skórek tak , aby nie uszkodzić pozostałej połówki pomarańczy
    4. Połówki odłóż
    5. Piekarnik ogrzej do 200*C
    6. Obierz czosnek, posiekaj lub zmiażdż w prasce i podsmaż na oleju (2 minuty)
    7. Dodaj teraz rozgniecione ziarna kolendry, posiekaną drobniutko papryczkę chilli, anchois i utłuczone orzeszki ziemne – smaż dalsze 2-3 minuty
    8. Teraz dodaj posiekane drobniutko pomarańcze i znowu smaż 2 minuty
    9. Dodaj mielone mięso i smaż energicznie mieszając 10-15 minut
    10. Nałóż masę do miseczek po pomarańczach , napełniając starannie każdą z nich .
    11. Ułóż wypełnione połówki pomarańcz nadzieniem do góry na blasze i wstaw do gorącego pieca na 10-15 minut .
    12. Ryż ugotuj aldente w „ wielkiej”, posolonej wodzie
    13. Na oleju przysmaż zmiażdżony ząbek czosnku z posiekaną drobniutko cebulką , dodaj ryż i pieprz cayenne i smaż razem 5 minut
    14. Przygotuj naczynie żaroodporne i wysmaruj tłuszczem
    15. Do naczynia włóż ryż i dolej 3-4 łyżki wody
    16. Umieść naczynie w gorącym piecu ( 170*C) i zapiekaj 15-20 minut.
    17. Podaj pomarańcze gorące z zapiekanym ryżem

Porady

Farsz jest wilgotny i po zapieczeniu posiada aromat olejku pomarańczowego . Ważne, aby cały miąższ dodać do mięsa . Mięso dusić krótko. Mięso" dogotuje się" podczas zapiekania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować