Pomarańcze i kiwi w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańcze dokładnie szorujemy przy pomocy szczoteczki, wyparzamy skórkę.
2.Owoce kiwi myjemy, obieramy ze skórki.
3.Pomarańcze i kiwi kroimy na plastry. Układamy na dużym, podłużnym półmisku.
4.Przygotowanie karmelu:
Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy cukier. Gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia, ok. 20- 25 min. Nie mieszamy.
Aby karmel nie przywierał do ścianek rondelka, przemywamy brzegi naczynia pędzlem namoczonym w wodzie.
5.Wylewamy część karmelu na pergamin, rozlewając go.
To będzie część dekoracyjna, którą połamiemy i posypiemy po wierzchu.
Studzimy.
6.Na poukładane na półmisku owoce wylewamy gorący karmel.
7.Zastygnięty karmel odrywamy z pergaminu i kruszymy na wierzch po owocach na półmisku.
8.Całość studzimy i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
Podajemy na deserowym talerzyku dzieląc przy pomocy łopatki na porcje.
9.Smacznego:)
Porady
Podany czas przygotowania jest bez czasu oczekiwania na zastygnięcie.
Deser jest bardzo dekoracyjny i smaczny, orzeźwiający, zwłaszcza latem.
Komentarze