Pomarańcza pod chmurką

  • wyświetlono: 500 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Ciasto świetnie się prezentuje i równie dobrze smakuje. Doskonałe jako deser na niedzielny obiad.

  • 120min

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
16 dkg cukru
10 dkg mąki
niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao

Ponadto:
3 galaretki pomarańczowe
1 "Śnieżka"
1 duża pomarańcza
1 mały słoik dżemu z dyni
papier i tłuszcz do formy
tortownica o średnicy 26 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Pomarańcza pod chmurką

  • 1. Z podanych składników zrobić biszkopt i piec ok. 30 min. w temperaturze 220 stopni. Ostudzić. Dżem podgrzać na małym ogniu ciągle mieszając i ciepły (nie gorący) wyłożyć na biszkopt. Na to układać kawałki pomarańczy. Dwie galaretki przygotować w 3 szklankach wody i pozostawić do stężenia po czym zalać nimi owoce. Trzecią galaretkę rozmieszać w 3/4 szklanki wody. Śnieżkę zmiksować z niepełną szklanką zimnego mleka po czym dodać trzecią galaretkę. Gotową piankę wyłożyć na wierzch i pozostawić do całkowitego zastygnięcia składników. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciasto pomarańczowełatwe ciasta

Komentarze

Podobne przepisy

Owoce pod alkoholową chmurką

Dodane przez: TruskawkowaPoziomka

Owoce pod alkoholową chmurką

Słodko-kwaśne owoce + alkoholowy...

i w przekroju

Dodane przez: Kaszub1983

Szarlotka pod niebiańską chmurką

Ciasto jest niebiańskie jak sama...

żółty pod kokosową chmurką

Dodane przez: Karolina Klimczak

żółty pod kokosową chmurką

delikatny, puszysty rozpływa sie...

Jabłecznik delikatny pod chmurką

Dodane przez: anjaa

Jabłecznik delikatny pod chmurką

Jabłeczniki stają się modne za...

ryz z jablkami

Dodane przez: Kasja1986

ryż z jabłkami pod bezową chmurką

Pyszny delikatny zapiekany pod...

Czekoladowiec pod chmurką z mascarpone

Dodane przez: RedakcjaPP

Czekoladowiec pod chmurką z mascarpone

To ciasto robię wspólnie z żoną...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE