Pomarańcza pod chmurką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto świetnie się prezentuje i równie dobrze smakuje. Doskonałe jako deser na niedzielny obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    16 dkg cukru
    10 dkg mąki
    niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki ciemnego kakao

    Ponadto:
    3 galaretki pomarańczowe
    1 "Śnieżka"
    1 duża pomarańcza
    1 mały słoik dżemu z dyni
    papier i tłuszcz do formy
    tortownica o średnicy 26 cm

Pomarańcza pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zrobić biszkopt i piec ok. 30 min. w temperaturze 220 stopni. Ostudzić. Dżem podgrzać na małym ogniu ciągle mieszając i ciepły (nie gorący) wyłożyć na biszkopt. Na to układać kawałki pomarańczy. Dwie galaretki przygotować w 3 szklankach wody i pozostawić do stężenia po czym zalać nimi owoce. Trzecią galaretkę rozmieszać w 3/4 szklanki wody. Śnieżkę zmiksować z niepełną szklanką zimnego mleka po czym dodać trzecią galaretkę. Gotową piankę wyłożyć na wierzch i pozostawić do całkowitego zastygnięcia składników. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy