Oryginalny pomysł na letni obiad, także w wersji wegańskiej.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Farsz:
1 młoda kapusta
3 duże pomidory malinowe
1 mała cebula
250 ml wody lub bulionu
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka majeranku
3 ziela angielskiego
1 łyżka oleju
sól
pieprz
wrzątek
Ciasto:
300 g mąki pszennej (ewentualnie odrobinę więcej - zależy od mąki)
250 ml bardzo gorącej, przegotowanej wody
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
Polskie ravioli ze słodką kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę obieramy z zewnętrznych liści. Główkę myjemy. Drobno kroimy.
Pomidory myjemy i nacinamy w krzyżyk ostrym nożem. Zalewamy wrzątkiem i po kilku minutach zdejmujemy skórkę. Wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę kroimy w drobną kostkę.
W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy cebulę. Dodajemy posiekaną kapustę, pomidory i płyn. Obficie doprawiamy solą, pieprzem, papryką i zielem angielskim. Dusimy do miękkości, przez około 30 minut. Na koniec dodajemy majeranek, chwilę jeszcze gotujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę łączymy w misce z solą, wlewamy olej i wodę, mieszamy łyżką. Kiedy masa będzie chłodniejsza, zagniatamy ręcznie na elastyczne i gładkie ciasto. Przykrywamy miskę talerzem i odstawiamy na 10 minut. Blat i ciasto posypujemy mąką, cienko wałkujemy i wycinamy za pomocą szklanki parzystą liczbę kółek.
Na co drugi wykładamy farsz. Przykrywam ciastem bez nadzienia, zlepiamy brzegi i za pomocą widelca robimy na około falbankę.
Gotujemy przez kilka minut we wrzącej i osolonej wodzie, aż pierogi same wypłyną na wierzch.
Podajemy prosto z wody, z kwaśną śmietaną, gęstym jogurtem naturalnym, okrasą, zieleniną, itp.. A jeszcze lepiej smakują odsmażane. Smacznego!
Komentarze