Polski chleb wiejski

0 (0 ocen)

Duży, rodzinny i tani bochenek lekkiego chleba pszennego na zakwasie. Polecam!

Składniki:


  • 200 g zakwasu pszennego
    660 g mąki pszennej typ 750
    100 g mąki pszennej typ 2000
    400 g wody
    2 łyżeczki soli

Polski chleb wiejski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do zakwasu pszennego (na mące pełnoziarnistej, dokarmiony przynajmniej 12h przed wyrabianiem ciasta) dolać wodę i dokładnie wymieszać.

    Do misy robota wsypać obie mąki. Wlać zakwas z wodą i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.

    Po tym czasie wierzch ciasta posypać solą i ponownie zagnieść. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.

    Ciasto przełożyć do dużej formy, oprószyć mąką i wyrównać. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 40 minut.
    Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy