Polska golonka w piwie z warzywami

4.5 (200 ocen)

Przygotowywałam ją pierwszy raz i wyszła przepyszna. Marynatę zrobiłam według swoich smaków:-)

Składniki:

  • 1 duża golonka
    2 marchewki
    kilka dużych ziemniaków

    Marynata:
    0,5 litra jasnego piwa
    1 cytryna
    6 ząbków czosnku
    2 łyżeczki tymianku
    1 łyżeczka pieprzu
    1 kostka rosołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Polska golonka w piwie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • golonka 1. Golonkę myjemy, osuszamy i nacinamy.
  • marynata do golonki 2. Do miski wlewamy piwo, wyciskamy cytrynę, przeciskamy przez praskę czosnek, przyprawiamy pieprzem i tymiankiem.
  • golonka w marynacie 3. Wkładamy golonkę do marynaty. Przykrywamy folią i wstawiamy na 12 godzin do lodówki (najlepiej na noc).
  • 4. Całą golonkę z marynatą przelewamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy kostkę rosołową i pieczemy ok. 2 godzin w 200 C. Od czasu do czasu podlewamy marynatą. Ok. 40 minut przed końcem pieczenia wkładamy warzywa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować