Polska baba drożdżowa

  • wyświetlono: 231 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznej, pachnącej babki drożdżowej. Wybór dań i wypieków świątecznych nie jest przypadkowy, a baba drożdżowa nadal należy do głównych ciast wielkanocnych.

Neblina36
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 12 porcje
  • Łatwy

Składniki

CIASTO::
- mąka pszenna (typ 500/ przesiana): 500 gramów
- masło (niesolone): 100 gramów
- cukier (biały/drobny do wypieków): 80 gramów
- cukier wanilinowy (16 g): 1 opakowanie
- Jajko: 1 sztuka
- drożdże (świeże): 50 gramów
- mleko (temp. około 37 stopni C): 250 mililitrów
- sól: 1 szczypta
- aromat migdałowy (w buteleczce): 5 mililitrów
- mąka pszenna (do podsypywania blatu podczas wyrabiania ciasta): 2 łyżki
LUKIER::
- cukier puder: 150 gramów
- gorąca woda (przegotowana): 4 łyżki
DO DEKORACJI::
- kolorowe kropeczki cukrowe: 2 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Polska baba drożdżowa

  • 1. Składniki ciasta drożdżowego powinny mieć temp. pokojową. Masło roztopić, wystudzić do temp. około 37 stopni C.
  • 2. Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Wsypać mąkę, cukier wanilinowy, dodać jajko, masło, sól i aromat migdałowy, cierpliwie wyrabiać ciasto, do momentu uzyskania elstycznej konsystencji.
  • 3. Ciasto umieścić w misce oprószone mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut (powinno podwoić objetość).
  • 4. Ciasto ponownie wyrobić, umieścić w formie do pieczenia babki (najlepiej silikonowej z kominem).
  • 5. Nagrzać piekarnik do temp. 160 stopni C. Babkę piec 30 minut w temp. 160 stopni C, zwiekszyć temp. do 180 stopni C, piec jeszcze 15-20 minut. Babkę wyjąć z formy, odstawić do wystudzenia.
  • 6. Cukier puder wymieszać z wodą. Powtsałym lukrem polać babkę, posypać kolorowymi kropeczkami cukrowymi.
  • baba tradycyjna na Wielkanoc7. Rady:
    1)Ciasto drożdżowe nie lubi przeciagów, należy wyrabiać je w cieple.
    2)Miskę, do której wkładam ciasto do wyrośnięcia myję wcześniej gorąca wodą, osuszam i wkładam ciasto do ciepłego naczynia, przykrywam czystą, suchą, bawełnianą ściereczką.
    3)Lukier ucierany z surowym białkiem jest bardziej biały.
    4) Aromat migdałowy można zastąpić cytrynowym, rumowym lub wanilinowym.
KHWS_01-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

 

Tagi

drożdżemąka pszennamasłoaromat migdałowykuchnia polskawielkanocne_przepisy

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowa baba pomarańczowa

Dodane przez: bienpyt

Drożdżowa baba pomarańczowa

Super pomarańczowa babka drożdżowa,...

Baba drożdżowa

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Wielkanocna Baba Drożdżowa z bakaliami

Przepyszna Baba Drożdżowa , puszysta...

Czekoladowa baba drożdżowa

Dodane przez: bienpyt

Czekoladowa baba drożdżowa

Przepis na ciasto znalazłam w książce...

Wielkanocna baba drożdżowa

Dodane przez: Violetka76

Wielkanocna baba drożdżowa

Smak i zapach tradycji, piękna...

Baba drożdżowa

Dodane przez: bielinka

Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami

Wielkanocna królowa :)

Drożdżowa baba z mascarpone i marcepanem

Dodane przez: 2milutka

Drożdżowa baba z mascarpone i marcepanem

Są wypieki które można jeść cały...