Pólksieżyce migdałowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

wyśmienite do kawy

  • 2 godz.

Składniki:

  • 18 dkg mąki pszennej
    2 łyżki mielonych migdałów
    1 opakowanie cukru waniliowego2 łyżki cukru
    1 żółtko
    10 dkg zimnego masla (ew. margaryny)
    szczypta soli

Pólksieżyce migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać sól,mielone migdały oraz cukier i cukier waniliowy. Dołożyć pokrojone na kawałki masło. Składniki siekamy nożem, aż powstaną grudki. Wówczas można dodać żółtko. Rękoma szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z ciasta kule,owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok godz.

    Schłodzone ciasto dzielimy na 25 równych porcji. Z każdej robimy cienki wałeczek ,a następnie formujemy z nich półksiężyce. Ciastka układamy na blasze wyłożonej pergaminem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 200st. Pieczemy około 10 min na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy