półkruche ciasto z dynią i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jeśli lubicie domowe ciasta "jak u babci" to polecam właśnie to. Grube ale nie suche ciasto półkruche, na nim warstwa dyni i jabłek a wszystko to zwieńczone cynamonową kruszonką. Doskonałe nie tylko jako deser ale będzie też pysznym śniadaniem, jeśli podamy je ze szklanką mleka lub kakao.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    500 g mąki
    4 żółtka
    2 łyżki śmietany kwaśnej gęstej 18%
    250 g cukru pudru
    250 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na nadzienie:
    500 g dyni
    2 jabłka
    1/2 szklanki cukru
    łyżka soku z cytryny
    szczypta cynamonu
    na kruszonkę:
    150 g mąki
    100 g masła
    50 g cukru
    łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z dyni Desery Ciasto

Półkruche ciasto z dynią i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść i wylepić nim dno blaszki wyścielonej papierem. Dynię i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zasypać cukrem, wlać sok z cytryny i smażyć aż woda odparuje. Pod koniec dosypać cynamon (można dosłodzić jeśli będzie za mało słodkie). Wystudzić i rozsmarować na cieście. Z podanych składników przygotować kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować