Policzki wołowe w sosie z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Policzki dokładnie oczyszczamy z błon i ścięgien, następnie każdy policzek kroimy na dwie - trzy części.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z obu stron.
(Nie bójmy się lekkiego przypalenia, dzięki temu będzie jeszcze lepsze!)
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy paprykę i pieczemy aż zacznie mieć czarne punkty. (Warto też wrzucić owinięte folią buraki - będą super składnikiem na sałatkę do obiadu)
Usmażone mięso wkładamy do garnka o grubym dnie, zalewamy bulionem i czerwonym winem.
Dodajemy przekrojone na pół ząbki czosnku, pokrojoną w plasterki marchewkę i przesmażoną na tej samej patelni, na której smażyło się mięso, cebulę.
Upieczoną paprykę obieramy ze skóry, wyciągamy nasiona, kroimy i dodajemy do sosu. Całość dusimy łącznie trzy godziny.
Przed końcem duszenia, jak sos zgęstnieje zaciągamy go słodką śmietanką, doprawiamy wędzoną papryką - słodką i ostrą oraz solą, pieprzem.
Komentarze