Policzki wołowe w sosie z pieczonej papryki

4.5 (176 ocen)

  • 3 godz. 40 min

To niezwykłe mięso jest bardzo mało popularne, a szkoda, bo to chyba najlepsza część wołowiny (i jedna z najtańszych ;)) ! ;)

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • 2,5 kg policzków wołowych
    1 biała cebula
    10 ząbków czosnku
    400 ml śmietanki 30%
    szklanka czerwonego, słodkiego wina
    4 czerwone papryki
    1 l bulionu wołowego
    1 łyżeczka wędzonej, ostrej papryki
    1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
    3 marchewki
    50 g masła
    olej do smażenia
    sól i pieprz do smaku
    ulubiona kasza
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Policzki wołowe w sosie z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Policzki dokładnie oczyszczamy z błon i ścięgien, następnie każdy policzek kroimy na dwie - trzy części.
    Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z obu stron.
    (Nie bójmy się lekkiego przypalenia, dzięki temu będzie jeszcze lepsze!)

    Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy paprykę i pieczemy aż zacznie mieć czarne punkty. (Warto też wrzucić owinięte folią buraki - będą super składnikiem na sałatkę do obiadu)

    Usmażone mięso wkładamy do garnka o grubym dnie, zalewamy bulionem i czerwonym winem.
    Dodajemy przekrojone na pół ząbki czosnku, pokrojoną w plasterki marchewkę i przesmażoną na tej samej patelni, na której smażyło się mięso, cebulę.

    Upieczoną paprykę obieramy ze skóry, wyciągamy nasiona, kroimy i dodajemy do sosu. Całość dusimy łącznie trzy godziny.

    Przed końcem duszenia, jak sos zgęstnieje zaciągamy go słodką śmietanką, doprawiamy wędzoną papryką - słodką i ostrą oraz solą, pieprzem.

    Podajemy z kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować