Policzki wieprzowe faszerowane boczniakami w sosie

4.5 (196 ocen)

  • 60 min

Ciąg dalszy użycia policzków wieprzowych. Znawcy tematu wiedza, że to NAJSMACZNIEJSZA cześć wieprzowa. To delikatne, lekko kleiste mięso, delikates.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,8-0,9 kg policzków wieprzowych (6-7 sztuk)

    20 dkg boczniaków

    1/2 opakowania śmietany kwaśnej 100ml

    1 cebula

    papryka w proszku 2 łyżeczki

    sól, pieprz, kilka łyżek oleju, natka pietruszki, szczypiorek

Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Policzki wieprzowe faszerowane boczniakami w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Policzki kieszonki 1. Policzki wieprzowe myjemy. Wykonujemy kieszonki, przyprawiamy.
  • Boczniaki podsmażone 2. Boczniaki drobno kroimy wraz z cebulą i podsmażany na niewielkiej ilości tłuszczu.

    Ja dodaje jeszcze do smaku szczypiorek.
  • Napełnione kieszonki boczniakami 3. Tak przygotowanym farszem napełniamy policzki.
  • Obsmażone policzki 4. Całość spinamy wykałaczką. Obtaczamy w mące i podsmażany na brązowy kolor.

    Dodać resztę pokrojonych boczniaków do podsmażonych policzków, posypać papryką wymieszać całość i podlać szklanką wody. Całość zgęstnieje. Dodać jeszcze 2-3 szklanki wody i dusić ok. 30 min.
  • 5. Na końcu dodać zahartowana śmietanę. Przyprawić do smaku. Posypać natką pietruszki i gotowe.

    Podawać z kluskami śląskimi, ziemniakami i ryżem. Jako surówkę podaję białą rzodkiew (sopel) ze śmietaną i odrobiną drobno-tartej marchwi.




    mąż

Porady

Zapewne danie jest kaloryczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować