Półfrancuskie wiatraczki.

0 (0 ocen)

Kruche ciasteczka.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    20 dag masła lub margaryny
    2 jajka
    1 szklanka śmietany
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
    dowolna marmolada(około 1 szklanka)

Półfrancuskie wiatraczki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść mięciutkie ciasto.Przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej na około 2- 3 godziny.
  • 2. Następnie wałkujemy ,wycinamy kwadraty,każdy róg nacinamy.Na środek nakładamy marmoladę i zlepiamy 4 rogi formując wiatraczki.
  • 3. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 4. Jeszcze ciepłe obficie posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy