Półfrancuskie trójkąty z truskawkami

4 (2 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo pyszne półfrancuskie trójkąty, bardzo bogato nadziane truskawkami. Idealne na podwieczorek w ogrodzie.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
    20 dag masła lub margaryny
    1 jajko

    Na nadzienie:
    około 50 dag świeżych truskawek
    1 cukier waniliowy
    1 budyń waniliowy
    cukier do smaku

    Dodatkowo:
    mąka do podsypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Półfrancuskie trójkąty z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 1 godzinę.
  • Nadzienie. 2. Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę, wsypujemy budyń w proszku i cukier waniliowy, mieszamy, ewentualnie dodajemy cukru do smaku.
  • Formowanie. 3. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką, wakujemy i kroimy w spore kwadraty, nakładamy sporo nadzienia, ja nakładałam z sokiem który puściły truskawki, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi, nakłuwamy widelcem.
  • Do pieczenia. 4. Tak wykonane trójkąty układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  • Pieczenie. 5. Następnie pieczemy w temperaturze 190-200 stopni do ładnego zrumienienia się około 30 minut, czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika.
  • Gotowe. 6. Upieczone ciastka studzimy na metalowej kratce. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tej receptury wychodzi 12 sztuk trójkątów. Przed podaniem można je oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować