Półfrancuskie rogaliki

  • wyświetlono: 490 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Zapach podczas pieczenia, poezja !

kochampiec
  • 60min

Składniki

3 szklanki mąki
1,5 kostki masła (nie margaryny!)
250 g śmietany 18%

Dodatkowo:
cukier puder do dekoracji
twarożek wieluński 200g
ulubiony dżem
1 żółtko

Sposób przygotowania przepisu:

Półfrancuskie rogaliki

  • 1. Na stolnicę wysypać mąkę, posiekać z masłem, dodać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, obsypać mąką i wstawić do zamrażarki na 30 min. Po tym czasie ciasto wyjąć, podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować na koło, wykrawać trójkąty, na każdy nakładać po odrobinie (pół łyżeczki) twarożku i dżemu. Zawijać rogaliki.
  • 2. Gotowe smarować rozkłóconym żółtkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, piec ok .25 min na złoto. Ciepłe rogaliki posypać cukrem pudrem. Smacznego !

Porady

Porcja na ok. 70 rogalików

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki półfrancuskie z serowym nadzieniem

Dodane przez: 2milutka

Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym

Puszyste ładnie listkujące się...

Makowe rogaliki z ciasta półfrancuskiego.

Dodane przez: Joanna Kryla

Makowe rogaliki z ciasta półfrancuskiego

Pyszne rogale pachnące świętami....

Dodane przez: Paulina

Rogaliki półfrancuskie śmietankowe

Rogaliki są pyszne i smakują bardzo...

ROGALIKI Z CIASTA PÓŁFRANCUSKIEGO Z NUTELLĄ

Dodane przez: magdzia44448

ROGALIKI Z CIASTA PÓŁFRANCUSKIEGO Z NUTELLĄ

Nie tylko dzieci je pokochają!...

gotowe rogale

Dodane przez: ankad24

Rogaliki

Rogaliki, które smakują każdemu....

Pyszne rożki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Półfrancuskie rożki z budyniem

Polecam bardzo pyszne półfrancuskie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE