Półfrancuskie przekąski ze szpinakiem i serem feta

4.5 (172 ocen)

  • 2 godz.

Takie przekąski półfrancuskie można przygotować na imprezowy stół. Postanowiłam przygotować je w różnych formach, żeby były ozdobą stołu. Farsz jest bardzo pyszny i wyrazisty w smaku. Połączenie szpinaku, sera feta i aromatycznych przypraw to bardzo dobry pomysł. Zapraszam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki tortowej
    25 dag masła lub margaryny
    1 jajko
    pół szklanki śmietany 12 %

    Farsz:
    45 dag mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
    2 ząbki czosnku
    10 dag sera feta
    olej do smażenia
    2 łyżeczki czubrycy zielonej

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Półfrancuskie przekąski ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 60 minut do schłodzenia.
  • 2. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy szpinak i dusimy do miękkości i odparowania płynu często mieszając, usmażony szpinak przekładamy do miski i studzimy. Do wystudzonego szpinaku dodajemy ser feta, czubrycę i dokładnie mieszamy.
  • 3. Ciasto dzielimy na cztery części, następnie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Z pierwszej części szklanką o większej średnicy wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farsz i lekko marszcząc brzegi ciasta formujemy tak jakby kwiatek. Z drugiej części ciasta również wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi, każdy nakłuwamy widelcem.
    Pozostałe części ciasta kroimy w kwadraty, na każdy kwadrat nakładamy farsz, część kwadratów składamy na pół, zlepiamy brzegi i nakłuwamy widelcem. Pozostałej części kwadratów podnosimy rogi do góry i zlepiając formujemy kopertki.
  • 4. Tak przygotowane przekąski układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 30 - 35 minut do zrumienienia.
  • 5. Podajemy gorące lub po wystudzeniu. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować