Półfrancuskie kwadraty z bitą śmietaną i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na bardzo pyszne półfrancuskie ciastka z bardzo lekkim śmietankowo - owocowym kremem. Zapewniam, że nikt im się nie oprze. Nie dość, że są pyszne to ładnie się prezentują. Polecam na podwieczorek. Upieczcie, a będziecie zachwyceni. Zapraszam:)

  • 2 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    25 dag masła lub margaryny
    1 jajko
    pół szklanki śmietany 12 %

    Krem śmietankowy:
    250 ml śmietanki kremówki 30 %
    cukier puder do smaku
    około 1 szklanka świeżych truskawek
    2 łyżki żelatyny
    50 ml gorącej wody

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    cukier puder do oprószenia ciastek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery Ciastka

Półfrancuskie kwadraty z bitą śmietaną i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Następnie układamy ja blaszkach do pieczenia ( blaszek niczym nie wykładamy ) i pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone kwadraty dokładnie studzimy.
  • 2. Krem śmietankowy: Truskawki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem ręcznym na gładki mus. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Do ubitej śmietanki dodajemy mus z truskawek i cukier do smaku, dokładnie ubijamy, następnie dodajemy płynną żelatynę i dokładnie ubijamy.
  • 3. Przekładanie: Kwadraty ciasta przekładamy kremem i oprószamy obficie cukrem pudrem. Ja krem przełożyłam do rękawa cukierniczego z ozdobą końcówką, ponieważ chciałam żeby ładnie wyglądało.
  • 4. Podajemy i życzę smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 16 przełożonych ciastek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować