Półfrancukie trójkąty z jabłkiem i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Takie ciasteczka są bardzo pyszne, można powiedzieć, że idealne. Warstwowe ciasto oprószone cukrem trzcinowym i cynamonem, środek wypełniony pachnącymi cynamonem jabłkami...nie można im się oprzeć.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki tortowej
    25 dag masła lub margaryny
    1 jajko
    pół szklanki śmietany 12 %

    Nadzienie:
    6 małych jabłek
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżeczka mielonego cynamonu

    Dodatkowo:
    1 białko
    cynamon mielony według uznania
    cukier trzcinowy tak około 4 - 5 łyżek
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Półfrancukie trójkąty z jabłkiem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 60 minut do schłodzenia.
  • Jabłka. 2. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na niewielkie części, przekładamy do miseczki i mieszamy z cynamonem i cukrem.
  • Formowanie ciastek. 3. Schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w kwadraty, na każdy nakładamy kawałek jabłka, składamy na pół, zlepiamy dokładnie brzegi. Smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem.
  • Do pieczenia. 4. Następnie tak przygotowane ciastka układamy na blasze niczym nie wyłożonej.
  • Upieczone. 5. Następnie pieczemy około 30 minut do zrumienienia w temperaturze 190 stopni.

Porady

Z przepisu wychodzi około 20 trójkątów, w zależności jak duże pokroimy kwadraty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować