Polewka z prośnianek z żołądkami drobiowymi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zupa która zaskakuje swą prostotą i smakiem. Aromatyczny i rozgrzewający, pachnący przyprawami wywar z grzybów z dodatkiem żołądków drobiowych i marchewki. Możemy go nazwać polewką czy też rosołem.
W wersji bezmięsnej żołądki możemy całkowicie pomiąć wtedy powstanie czysty wywar grzybowy.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg. żołądków drobiowych
    1 kg prośnianek ( gąsek)
    4 marchewki
    2 liścielaurowe
    5 kulek ziela angielskiego
    5 kulek czarnego pieprzu
    sól,pieprz do smaku

Polewka z prośnianek z żołądkami drobiowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dokładnie oczyścić- najlepiej za pomocą małej szczoteczki.
    Zalać wodą z dodatkiem soli i octu, odstawić na 15min, po tym czasie przepłukać parokrotnie.
  • 2. Większe prośnianki przekroić na pół, mniejsze pozostawić w całości, zalać ok. 2,5 l. wody, dodać ziele angielskie , pieprz w ziarnach oraz liście laurowe.
    Gotować na minimalnym gazie przez 1,5 godz. Polewka ma tylko pyrkać.
  • 3. Do garnka dołożyć opłukane żołądki drobiowe, gotować do ich miękkości.
    Zupę doprawić solą i pieprzem.
  • 4. Podawać z tłuczonymi ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy