Polewka serowo – śmietankowa z piwem, młodymi warzywami i sezamem

  • wyświetlono: 75 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Niebanalna zupa z domowego sera topionego, z dodatkiem piwa, którego charakterną goryczkę łagodzą śmietanka i prażone ziarna sezamu. Taki zestaw świetnie uzupełniają młode warzywa oraz aromatyczne przyprawy i świeże zioła.

P10
  • 4 porcje
  • 100min
  • Średni

Składniki

ok. 800 g oskrobanych, gotowanych niedużych młodych ziemniaków (mogą być pozostałe z obiadu)
200 g młodej cukinii
100 g oczyszczonej czerwonej cebuli dymki
2 łyżki posiekanego lubczyku
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanego koperku
1 kopiasta łyżka prażonych ziaren białego sezamu
2 łyżki oliwy lub oleju
½ szklanki śmietanki UHT 12%
½ szklanki jasnego piwa
1 szklanka wrzątku
1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
1 łyżeczka mielonej białej gorczycy
po ¼ łyżeczki mielonych przypraw – anyżu, gałki muszkatołowej, chilli w płatkach
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku

Ser topiony:
250 g twarogu półtłustego 4%
½ łyżeczki sody oczyszczonej

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Polewka serowo – śmietankowa z piwem, młodymi warzywami i sezamem

  • Polewka serowo – śmietankowa z piwem, młodymi warzywami i sezamem1. Ser przełożyć do małego garnka, posypać sodą i dokładnie utrzeć, po czym zostawić na 1 – 2 godziny, by ser zrobił się tzw. „zgliwiały”.
    W osobnym garnku rozgrzać oliwę/olej. Cukinię pokroić w plastry, a następnie w paski, dymkę posiekać – warzywa wrzucić na tłuszcz. Wsypać gorczycę, anyż, gałkę muszkatołową i chilli. Składniki smażyć, aż warzywa będą szkliste. Zawartość garnka zalać wrzątek, wsypać Vegetę i gotować 5 min.
  • Polewka serowo – śmietankowa z piwem, młodymi warzywami i sezamem2. W tym czasie na małym ogniu rozpuścić ser, stale mieszając.
  • Polewka serowo – śmietankowa z piwem, młodymi warzywami i sezamem3. Do gotujących się warzyw wlać piwo – zagotować. Dołożyć przygotowany ser – ponownie zagotować, mieszając.
    Do zupy dodać posiekane zioła, wsypać ziarna sezamu – wymieszać.
  • Polewka serowo – śmietankowa z piwem, młodymi warzywami i sezamem4. Dołożyć ziemniaki – mieszając, ponownie zagotować, po czym chwilę podgrzewać. Na końcu potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem cytrynowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

lubczykprzystawkamiętatwarógkoperekjasne piwozupamłode ziemniakimłoda cukiniaczerwona cebulakolacjadla dorosłychobiadna ciepłobiały sergałka muszkatołowasmietankakremowapieprz cytrynowyvegetaziemniaczanawegetariańskaserowacebula dymkasoda oczyszczonapolewkawarzywnaoryginalnaanyzgotowane ziemniakipożywnachilli w płatkachkorzennaaromatycznasezonowaprzepis_miesiąca1000ziołowapozostałe z obiadupiwnaprażone ziarnadomowy ser topionybiały sezamprażony sezambiała gorczyca
 

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Zupa z młodych warzyw

Lekka i smaczna zupa z młodych...

image-1uca0g4

Dodane przez: Sliczna6

Zupa z młodych warzyw

Swieżutka pyszniutka zupka

wiosenna zupa

Dodane przez: Neblina36

Wiosenna zupa z młodych warzyw

Zdrowa,treściwa,sezonowa zupa z...

zupa

Dodane przez: Kasja1986

zupa z młodych warzyw

Pyszna zupa warzywna.

zupa z piwem i cheddarem

Dodane przez: PolskaGotuje

Zupa dla Niego z piwem i cheddarem

Pyszna,sycąca i ciekawie skomponowana.Doskonale...

dary lata -zupa

Dodane przez: Koronowianka

Zupa dary lata z młodymi warzywami

Taka ilość różnych młodych warzyw...