REKLAMA

Polewka serowo – śmietankowa z piwem, młodymi warzywami i sezamem

wyświetlono: 144 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Niebanalna zupa z domowego sera topionego, z dodatkiem piwa, którego charakterną goryczkę łagodzą śmietanka i prażone ziarna sezamu. Taki zestaw świetnie uzupełniają młode warzywa oraz aromatyczne przyprawy i świeże zioła.

opublikowany: 12.07.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 1 godz. 40 min
  • Średni

Składniki:

  • ok. 800 g oskrobanych, gotowanych niedużych młodych ziemniaków (mogą być pozostałe z obiadu)
    200 g młodej cukinii
    100 g oczyszczonej czerwonej cebuli dymki
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    1 łyżka posiekanej mięty
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 kopiasta łyżka prażonych ziaren białego sezamu
    2 łyżki oliwy lub oleju
    ½ szklanki śmietanki UHT 12%
    ½ szklanki jasnego piwa
    1 szklanka wrzątku
    1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
    1 łyżeczka mielonej białej gorczycy
    po ¼ łyżeczki mielonych przypraw – anyżu, gałki muszkatołowej, chilli w płatkach
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku

    Ser topiony:
    250 g twarogu półtłustego 4%
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Polewka serowo – śmietankowa z piwem, młodymi warzywami i sezamem 1. Ser przełożyć do małego garnka, posypać sodą i dokładnie utrzeć, po czym zostawić na 1 – 2 godziny, by ser zrobił się tzw. „zgliwiały”.
    W osobnym garnku rozgrzać oliwę/olej. Cukinię pokroić w plastry, a następnie w paski, dymkę posiekać – warzywa wrzucić na tłuszcz. Wsypać gorczycę, anyż, gałkę muszkatołową i chilli. Składniki smażyć, aż warzywa będą szkliste. Zawartość garnka zalać wrzątek, wsypać Vegetę i gotować 5 min.
  • Polewka serowo – śmietankowa z piwem, młodymi warzywami i sezamem 2. W tym czasie na małym ogniu rozpuścić ser, stale mieszając.
  • Polewka serowo – śmietankowa z piwem, młodymi warzywami i sezamem 3. Do gotujących się warzyw wlać piwo – zagotować. Dołożyć przygotowany ser – ponownie zagotować, mieszając.
    Do zupy dodać posiekane zioła, wsypać ziarna sezamu – wymieszać.
  • Polewka serowo – śmietankowa z piwem, młodymi warzywami i sezamem 4. Dołożyć ziemniaki – mieszając, ponownie zagotować, po czym chwilę podgrzewać. Na końcu potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem cytrynowym.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ewelina Marcin Ewelina Marcin

Karkówka z warzywami i piwem.

Bardzo smaczna karkówka, podlana piwem, ma bardzo fajny i lekki posmak piwa i warzyw.

kategoria: Dania główne piwa opublikowany: 11.11.2013 | wyświetlono: 1220 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE