PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874polewka grzybowa z orzechamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/03/9e4a1ef3a528dc92133edfd647b578a36b8863f3.jpeg48963672http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/polewka-grzybowa-z-orzechami
• 8 dag leśnych grzybów( mogą być suszone lub mrożone)
• pół szklanki łuskanych orzechów drobno posiekanych
• marchew
• kawałek selera i pietruszki
• 250 ml żurku żytniego
• ząbek czosnku
• 1,5-2 łyżek śmietany 18%
• sól i pieprz
• natka pietruszki
na grzanki:
• 1/2 bułki paryskiej
• 3 łyżki masła
Sposób przygotowania przepisu:
polewka grzybowa z orzechami
1.
Grzanki: Bułkę okroić ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na blachę, skropić roztopionym masłem i wstawić do bardzo silnie nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor od czasu do czasu mieszając.
Grzyby namoczyć. Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce, dodać do grzybów i ugotować w tej wodzie, w której wcześniej się moczyły grzyby. Kiedy warzywa i grzyby będą miękkie, wlewamy żur, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy. Zupę miksujemy i zabielamy śmietaną, w razie potrzeby ponownie doprawiamy.
Podajemy w kwadratowych mniejszych talerzach z grzankami i kilkoma orzechami. Dekorujemy natką pietruszki.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze