Polewka grzybowa z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzanki: Bułkę okroić ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na blachę, skropić roztopionym masłem i wstawić do bardzo silnie nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor od czasu do czasu mieszając.
Grzyby namoczyć. Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce, dodać do grzybów i ugotować w tej wodzie, w której wcześniej się moczyły grzyby. Kiedy warzywa i grzyby będą miękkie, wlewamy żur, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy. Zupę miksujemy i zabielamy śmietaną, w razie potrzeby ponownie doprawiamy.
Podajemy w kwadratowych mniejszych talerzach z grzankami i kilkoma orzechami. Dekorujemy natką pietruszki.
Komentarze