polewka grzybowa z orzechami

0 (0 ocen)

Odszukana ze starego zeszytu z przepisami mojej babci.

Składniki:

  • • 8 dag leśnych grzybów( mogą być suszone lub mrożone)
    • pół szklanki łuskanych orzechów drobno posiekanych
    • marchew
    • kawałek selera i pietruszki
    • 250 ml żurku żytniego
    • ząbek czosnku
    • 1,5-2 łyżek śmietany 18%
    • sól i pieprz
    • natka pietruszki
    na grzanki:
    • 1/2 bułki paryskiej
    • 3 łyżki masła

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Polewka grzybowa z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzanki: Bułkę okroić ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na blachę, skropić roztopionym masłem i wstawić do bardzo silnie nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor od czasu do czasu mieszając.

    Grzyby namoczyć. Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce, dodać do grzybów i ugotować w tej wodzie, w której wcześniej się moczyły grzyby. Kiedy warzywa i grzyby będą miękkie, wlewamy żur, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy. Zupę miksujemy i zabielamy śmietaną, w razie potrzeby ponownie doprawiamy.
    Podajemy w kwadratowych mniejszych talerzach z grzankami i kilkoma orzechami. Dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować