Polewa czekoladowa uniwersalna do ciast

4 (4 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Polewa czekoladowa do przyozdabiania ciast, w której używamy kakao. Zawsze wychodzi, zrobienie jej zajmuje kilka chwil.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 łyżki kakao ( ciemne, dobrej jakości, niealkalizowane)
    4 łyżki masła
    6 łyżek cukru pudru
    2 łyżki kremówki 30% lub tłustego mleka
Wystaw ocenę:

4 (4 ocen)

Zobacz również:

Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa uniwersalna do ciast - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier puder i śmietankę. Chwilę mieszamy, wsypujemy kakao. Łączymy wszystkie składniki doskonale i zdejmujemy z ognia. Lekko przestudzoną, tężejącą polewę możemy używać do polania ciast.

    Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy trochę kremówki, za rzadka odrobinę masła.

Porady

Polewy nie gotujemy, tylko podgrzewamy do roztopienia masła i połączenia składników. Można robić polewę w kąpieli wodnej, efekt będzie ten sam, a polewa na pewno nam się nie zagotuje i nie zwarzy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kakaowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować