Polewa czekoladowa do ciast

  • wyświetlono: 1450 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

To bardzo stary, sprawdzony przepis na polewę czekoladową do ciast, używany w mojej rodzinie od wielu, wielu lat. Doskonale się rozprowadza, pięknie wygląda, dobrze się kroi i co najważniejsze, jest po prostu pyszna.

  • 2 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

1 kostka margaryny
5 łyżek kakao
1/2 szklanki cukru
1 jajko

Sposób przygotowania przepisu:

Polewa czekoladowa do ciast

  • 1. Margarynę, kakao i cukier zagotować w rondelku o grubym dnie, cały czas mieszając. Gotować do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści.
    Wystudzić.
    Do wystudzonej, ale jeszcze płynnej masy dodać jedno jajko. Dokładnie wymieszać.
    Dekorować ciasta.

Porady

Jeśli potrzebujemy mniejszą ilość polewy, używamy połowy składników a zamiast całego jaka dodajemy tylko żółtko.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

polewapolewa do ciastpolewa zekoladowa

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto czekoladowe

Wilgotne megaczekoladowe ciasto...

czekoladowa pychota

Dodane przez: reszis86

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe, którego każdy...

Czekoladowe ciasto z gruszkami

Dodane przez: mimiwiki

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Pyszne, szybkie i bardzo proste...

Ciasto czekoladowe

Dodane przez: 23ewelina

Ciasto czekoladowe

Ciasto intensywnie czekoladowe.

ciasto do kawy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto do kawy

Ciasto do kawy i nie tylko herbatka...

Ciasto czekoladowe

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto czekoladowe

Mokre, mocno czekoladowe ciasto,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE