POLEWA

  • wyświetlono: 758 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Wypróbowałam mnóstwo różnych przepisów na polewy jedne bardziej drugie mniej mi odpowiadały, według mnie najgorsze co może być w polewie to tłuszcz wypływający na wierzch powodujący rozwarstwianie polewy. Metodą prób i błędów stworzyłam własną, która zawsze się udaje. Zachęcam do wypróbowania.

RAROSSA
  • 10min

Składniki

Szklanka cukru
3 łyżki kakao
200 g kostka masła
*2 żółtka
4 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

POLEWA

  • POLEWA1. W rondelku rozpuścić masło cały czas podgrzewając dodać cukier, mleko oraz kakao cały czas mieszając gotować **na małym ogniu około 3-5 minut. Odstawić do przestygnięcia następnie połączyć z żółtkami.

Porady

*Żółtka nie są konieczne ale dzięki nim polewa będzie lśniąca.

**Jeżeli gotujemy polewę na dużym ogniu mogą powstać grudki, wtedy należy gotową polewę przetrzeć przez sitko.

Jeżeli polewa stwardnieje należy ją wstawić w misce do gorącej wody parę razy zamieszać i polewa ponownie będzie miała idealną konsystencję.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciemama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

mirror glaze- lustrzana polewa

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Mirror glaze- lustrzana polewa

Bardzo prosty i efektowny sposób...

polewa czekoladowa do ciasta

Dodane przez: mariosylwia

Polewa czekoladowa do ciast

To polewa, którą zawsze polewam...

Polewa czekoladowa

Dodane przez: Kasia84

Polewa czekoladowa

Szybka w wykonaniu, zawsze się...

Ekspresowa polewa do ciast

Dodane przez: Beata12

Ekspresowa polewa do ciast

Oto najszybciej robiąca się polewa...

polewa

Dodane przez: Klaudia0318

Polewa kakowa

Polewa czekoladowa - łatwa i dobra.

image-14qpjhy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Polewa czekoladowa

Z polewą czekoladową zawsze miałam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE