Polenta z patelni

0 (0 ocen)

  • 10 min

Proponuję polentę, grysik kukurydziany, który można serwować na wiele sposobów. Ja proponuję z mięsem, pomidorkami, serem i chilli.

  • 10 min

Składniki:

  • szklanka polenty/ litr wody (1:4)
    łyżka oliwy z oliwek
    łyżka masła
    przyprawy: oregano, tymianek, sól, pieprz
    pomidorki koktajlowe - 8 sztuk
    papryczka chilli czerwona
    100 g sera typu camembert
    3-4 plastry pieczonego karczku lub boczku
    1/3 główki sałaty lodowej
    1/3 ogórka zielonego
    8 plastrów pomidorów suszonych



Polenta z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • polenta z patelni 1. Polentę ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem masła. Wyłożyć na natłuszczoną patelnię, wygładzić powierzchnię łopatką. Powkładać w nią kawałeczki mięsa, pomidorków, papryczki i sera. Posypać przyprawami. Zapiekać pod przykryciem do rozpuszczenia się sera.
  • polenta z sałatą 2. Podawać z sałatą lodową wymieszaną z plasterkami ogórka i pomidorami suszonymi w zalewie oliwnej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy