polenta z burakiem, pomarańczą i bryndzą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatna polenta o aromacie rozmarynu, podana z burakiem, pomarańczą i bryndzą. Gwarantuje niezwykłe doznania smakowe!

  • 60 min

Składniki:

  • 3 łyżki kaszki kukurydzianej
    200ml wody
    1 burak
    1 pomarańcza
    50g sera bryndza
    szczypta pieprzu czarnego
    gałązka świeżego rozmarynu

Polenta z burakiem, pomarańczą i bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Buraka umyć, przekroić na ćwiartki, każdą owinąć w folię aluminiową, ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Piec przez 30-40 minut. W tym czasie pomarańczę umyć, podzielić na dwie części. Z pierwszej połówki wycisnąć sok. Drugą połówkę pomarańczy pokroić w kawałki. Do rondelka wlać wodę i sok wyciśnięty z pomarańczy, wrzucić gałązkę rozmarynu. Zagotować. Stopniowo dodawać kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszając, aby uniknąć przypalenia. Gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Pod koniec doprawić czarnym pieprzem, wyjąć gałązkę świeżego rozmarynu i wyrzucić. Gotowego buraka wyjąć z piekarnika, odwinąć z folii, delikatnie obrać i pokroić w kawałki/plastry. Polentę przełożyć do miseczki. Na wierzch wyłożyć pokrojoną pomarańczę, buraka oraz ser bryndza. Podawać na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy