Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to bardzo ciekawa wariacja na temat tego rodzaju mięsa. Danie proste, szybkie w tworzeniu, bardzo eleganckie i wykwintne
45 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
• 1 polędwiczka wieprzowa
• sos sojowy
• sól
• 2 sosy grzybowe
• 10 dag grzybów suszonych
• makaron ravioli z grzybami lub serem
• olej do smażenia
Polędwiczki zanurzone w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki pokroić w plastry, leciutko rozbić, następnie posolić, skropić sosem sojowym i zostawić na godzinę.
Każdy plaster mięsa obtaczamy w sosie grzybowym i smażymy na rozgrzanym olej z obu stron.
Przełożyć do brytfanki i dusić pod przykryciem 20 minut, w tym czasie rozrobić sos grzybowy w odrobinie wody i pod koniec prużenia wlać do polędwiczek i 2 minutki pogotować.
2.Makaron ugotować w wodzie.
Polędwiczki podawać z makaronem.
Do sosu można dodać wcześniej namoczone grzybki suszone.
Komentarze