Polędwiczki z sarny z wiosennymi warzywami duszonymi na parze i pieczonymi ziemniaczkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Delikatne mięso z sarny idealnie komponuje się z wiosennymi młodymi warzywami i pieczonymi młodymi ziemniaczkami.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 polędwiczki z sarny
    łyżeczka soli
    łyżeczka ziaren pieprzu
    łyżeczka ziaren kolendry
    1/2 łyżeczki gorczycy
    około 500 g masła klarowanego, powinno w całości pokryć mięso
    świeży liść laurowy
    gałązka rozmarynu
    warzywa duszone na parze:
    mały kalafior
    500 g groszku cukrowego
    250 g zielonego groszku, może być mrożony
    kilka młodych marchewek
    kilka młodych pietruszek (korzeń)
    pieczone ziemniaki:
    1 kg malutkich i okrągłych ziemniaków
    2 łyżki pasty harissa
    100 ml oleju rzepakowego
    łyżeczka miodu
    2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki z sarny z wiosennymi warzywami duszonymi na parze i pieczonymi ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie mięsa I:
    Mięso pozbawiamy błon. Pieprz, kolendrę i gorczycę rozcieramy w moździerzu, mieszamy z solą. Mieszanką nacieramy mięso i odstawiamy na 30 minut.
    Przygotowanie ziemniaków:
    Ziemniaki moczymy w wodzie, by skórka łatwo zeszła. Namoczone ziemniaki myjemy za pomocą myjki drucianej lub gąbki do mycia naczyń używając szorstkiej strony. Pastę harissa mieszamy z solą, miodem i olejem. Mieszanką dokładnie nacieramy ziemniaki. Ziemniaki rozkładamy na blasze. Pieczemy w 180-190 stopniach C przez 45-50 minut.
    Przygotowanie warzyw na parze:
    Kalafiora dzielimy na różyczki układamy go na dolnym poziomie parowaru, obok niego układamy młode marchewki i pietruszki. Całość lekko solimy.
    Na górnym poziomie parowaru układamy zielony groszek i strączki groszku cukrowego, również lekko solimy. Gotujemy około 15 minut (długość gotowania zależy od naszego parowaru).
    Przygotowanie mięsa II:
    W czasie, gdy warzywa są już w parowarze w garnuszku podgrzewamy masło klarowane. Do wrzącego masła ostrożnie wkładamy polędwiczki, liść laurowy i gałązkę rozmarynu. Masło powinno pokryć mięso. Wyłączamy ogień. Polędwiczki zostawiamy w gorącym, tłuszczu by w nim powoli doszły. Po około 15 minutach polędwiczki będą gotowe, powinny zostać różowe i soczyste w środku.

    Na talerze wykładamy upieczone ziemniaczki, uduszone warzywa i polędwiczkę. Warzywa polewamy masłem spod mięsa. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować