Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym - kamis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę dokładnie myjemy i układając nóż pod delikatnym skosem
tniemy na plasterki. Każdego kotlecika osobno delikatnie rozbijamy z
obu stron i odkładamy na talerz.
Do miseczki wsypujemy mąkę, paprykę słodką, szczyptę pieprzu oraz pół
łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, polędwiczki obtaczamy w mące z
przyprawami i smażymy po 2 - 3 minutki z każdej strony.
2.Kiedy ostatnia partia kotlecików się smaży, kroimy cebulę w piórka
oraz pieczarki w plasterki. Wrzucamy razem na patelnię.
Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na patelnię dodajemy pokrojone na ósemki (lub na szesnastki) jabłko i
delikatnie mieszamy. Po kilku minutach całość zalewamy sokiem
jabłkowym oraz słodką śmietanką.
3.Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Układamy
je na mięsie.
Do sosu dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy; rozmaryn, tymianek,
szałwię oraz czosnek. Po dwóch minutkach wyjmujemy jabłka i układamy
je na ziemniakach.
Sos doprawiamy solą, następnie zalewamy nim zapiekankę.
Pieczemy przez czterdzieści minut w 180 stopniach.
Komentarze