Polędwiczki z indyka z grzybami

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Idealne połączenie świeżych leśnych grzybów oraz delikatnego mięsa jakim jest pierś z indyka.

  • 55 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400-500 g polędwiczek z indyka
    250-300 g świeżych lub mrożonych małych podgrzybków
    1 duża lub 2 mniejsze szalotki
    2-3 ząbki czosnku
    1 szklanka śmietany 18%
    1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
    2 łyżki masła
    4 łyżki oleju
    sól, pieprz mielona słodka papryka
    natka pietruszki do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Polędwiczki z indyka z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki z grzybami 1. Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem.
    Grzyby oczyść, małe przekrój na pół, a nieco większe na ćwiartki.
    Szalotki i czosnek obierz. Szalotki pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj.
    Na dużej patelni rozgrzej olej. Obsmaż z obu stron kawałki mięsa. Odłóż na bok.
  • 2. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj szalotki i czosnek, oprósz solą i smaż na wolnym ogniu do momentu zeszklenia.
    Dodaj grzyby, smaż kilka minut, co jakiś czas delikatnie mieszając.
    Dołóż mięso, wlej śmietanę i jogurt. Dopraw do smaku wszystkimi przyprawami.
    Przykryj (możesz przykryć folią aluminiową) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piecz ok. 30 minut, zdejmij pokrywę i piecz jeszcze ok. 15 minut.
    Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Porady

Podaj z ryżem, makaronem lub domowym chlebem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować