Idealne połączenie świeżych leśnych grzybów oraz delikatnego mięsa jakim jest pierś z indyka.
55 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
400-500 g polędwiczek z indyka
250-300 g świeżych lub mrożonych małych podgrzybków
1 duża lub 2 mniejsze szalotki
2-3 ząbki czosnku
1 szklanka śmietany 18%
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki masła
4 łyżki oleju
sól, pieprz mielona słodka papryka
natka pietruszki do podania
Polędwiczki z indyka z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem.
Grzyby oczyść, małe przekrój na pół, a nieco większe na ćwiartki.
Szalotki i czosnek obierz. Szalotki pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Obsmaż z obu stron kawałki mięsa. Odłóż na bok.
2.Na patelni rozgrzej masło. Dodaj szalotki i czosnek, oprósz solą i smaż na wolnym ogniu do momentu zeszklenia.
Dodaj grzyby, smaż kilka minut, co jakiś czas delikatnie mieszając.
Dołóż mięso, wlej śmietanę i jogurt. Dopraw do smaku wszystkimi przyprawami.
Przykryj (możesz przykryć folią aluminiową) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piecz ok. 30 minut, zdejmij pokrywę i piecz jeszcze ok. 15 minut.
Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Komentarze