Polędwiczki z dorsza w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki umyć,osuszyć,oprószyć przyprawami z obu stron.
Jajka roztrzepać z odrobiną pieprzu.
polędwiczki maczać w jaku a następnie panierować w bułce tartej
Na patelni rozgrzać olej ,smażyć rybę na rumiano z obu stron.
2.Sos grzybowy:
Grzyby dokładnie przebrać , umyć i oczyścić,pokroić w plastry.
Przełożyć do garnka gotować ok 20 min.
Grzyby odcedzić zostawiając 1/2 szklanki wywaru.
Cebulę obrać,pokroić w małą kostkę.
Na patelni rozgrzać masło ,dodać cebulę oraz grzyby ,smażyć na rumiano , w miedzy czasie doprawić.
3.Po tym czasie do grzybów wlać wywar z gotowania grzybów,dusić na wolniutkim ogniu do częściowego odparowania sosu.
4.Rybę podawać polaną sosem grzybowym z ulubionymi dodatkami np.ziemniakami,kaszą czy pieczywem.
Komentarze