Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym i chipsami z ziemniaka

0 (0 ocen)

  • 45 min

Dziś prosto, klasycznie ale smacznie! Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym i chipsami z ziemniaka. Danie idealne dla wszystkich tych, którzy lubią dobrze zjeść ale niekoniecznie chcą spędzać długie godziny w kuchni! Zamiast pieczarek można użyć dowolnych grzybów.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na polędwiczki:
    ◦200 g polędwicy wieprzowej
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦tymianek
    ◦1-2 łyżki oleju do smażenia

    Składniki na sos pieczarkowy:
    ◦200 g pieczarek
    ◦10 szalotek
    ◦1 ząbek czosnku
    ◦1 łyżka masła
    ◦80 ml bulionu wołowego
    ◦150 ml słodkiej śmietanki 30%
    ◦1 łyżka sosu sojowego
    ◦sól
    ◦pieprz

    Składniki na chipsy z ziemniaka:
    ◦2-3 spore ziemniaki
    ◦sól
    ◦olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym i chipsami z ziemniaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie polędwiczek:
    Mięso oczyszczamy i kroimy w plastry. Nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy na patelni. Na niewielkiej ilości oleju z każdej strony aż się ładnie zarumienią. Wysmażone polędwiczki zdejmujemy z patelni.

    Przygotowanie sosu pieczarkowego:
    Pieczarki myjemy i oczyszczamy, szalotki obieramy. Jeśli pieczarki i szalotki są duże kroimy je na pół i delikatnie szklimy na patelni z dodatkiem masła. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz oraz bulion i dusimy aż bulion zredukuje się o połowę. Na koniec wlewamy śmietankę i sos sojowy, gotujemy aż sos zgęstnieje. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Do gotowego sosu wkładamy usmażone polędwiczki i dusimy ok. 5 minut.

    Przygotowanie chipsów z ziemniaka:
    Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki (najlepiej użyć mandoliny). Plasterki ziemniaków przekładamy na sito i płuczemy tak długo aż woda będzie czysta (musimy pozbyć się nadmiaru skrobi). Wypłukane ziemniaki pozostawiamy na sicie. W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy plasterki ziemniaków na złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i solimy.

    Polędwiczki wieprzowe podajemy z sosem z pieczarek i chipsami z ziemniaka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe Pieczarki Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować