Poledwiczki wieprzowe z pieprzem w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie jest niesamowicie smaczne. Nigdy nie mialam okazji sprobowac puree z chrzanem, ale w polaczeniu z sosem pieczarkowym (grzybowym) wszystkie skladniki tak sie skomponowaly w jednosc, ze calosc miala tak wyrazisty i pyszny smak, ze danie juz na zawsze pozostanie w naszej kuchni.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 70dkg polédwiczek
    sol
    pieprz
    oliwa z oliwek
    zimniaki (5szt. sredniej wielkosci)
    chrzan
    maslo
    500g pieczarek
    szkalnka bulionu (kostka rosolowa)
    garsc suszonych grzybow
    2 cebulki szalotki
    2lyzki posiekanej natki pietruszki
    1 lyzka musztardy (dowolnej = twojej ulubionej)
    1/2 lyzki majeranku
    1/2 lyzki bazyli
    2 zabki czosnku
    1/4 smietany 30%

    *3 marchewki
    *1,5 jablka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Poledwiczki wieprzowe z pieprzem w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • poledwiczki wieprzowe 1. Na poczatek rozgrzewamy patelnie i piec do ktorego wkladamy czysta brytfanne, aby sie rozgrzala.
    Poledwiczki posolic i obsypac grubo mielony pieprzem dosc obfcie. (Ja mialam pieprz kolorowy wymieszany z czarnym w ziarnach, ktory mielilam na biezaco.)
    Tak przygotowane miesko nalezy posmarowac lyzka oliwy z oliwek i wrzucic na rozgrzana patelnie z dodatkowa lyzka oliwy.
    Pieczemy z obu stron na zloty kolor. Tak upieczone miesko przekladamy na brytfanne do pieca i pieczemy nastepne 20minut.

    SOS pieczarkowy:
    Pieczarki smazymy na tej samej patelni co miesko z dodatkiem jednej lyzki masla. Kiedy pieczarki lekko sie zarumienia dodajemy cebulki szalotki, czosnek i smazymy dalej. Ja cebulki pokroilam tylko na pol. Gdy wszystko razem juz ladnie sie zrumieni dodajemy lyzke musztardy (ja dalam sarepska) i mieszamy. Nastepnie wszystko zalewamy goracym bulionem z suszonymi grzybami. I tak dusimy pieczarki przez ok. 30min. Ja w miedzyczasie dolewalam jeszcze goracej wody i dodalam jeszcze jedna kostke rosolowa i tym samym nie doprawialam juz niczym sosu. Kiedy pieczarki beda juz miekkie dodajemy majeranek, bazylie i natke pietruszki i zageszczamy sos smietana.

    Puree ziemniaczane z chrzanem
    Ugotowane ziemniaki nalezy ugniesc z lyzka masla i dwiema lyzkami chrzanu.

    Sposob podania:
    Na talerz wykladamy puree na to kladziemy kawalek miesa i wszystko zalewmy sosem z pieczarek.

    Naszym dodatkiem byla surowka z marchewki i jablka (nie dosladzalismy)

    Smacznego ;)

Porady

Poledwiczki mozna smazyc na sam koniec, gdyz mieso jest delikatne i bardzo szybko sie piecze. Nie bojcie uzywac sie pieprzu, gdyz calosc jest rewelacyjna a pieprz nam nie przeszkadza w trakcie spozywania posilku Smacznego :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe Grzyby Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować