Poledwiczki wieprzowe z pieprzem w sosie grzybowym

  • wyświetlono: 413 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Danie jest niesamowicie smaczne. Nigdy nie mialam okazji sprobowac puree z chrzanem, ale w polaczeniu z sosem pieczarkowym (grzybowym) wszystkie skladniki tak sie skomponowaly w jednosc, ze calosc miala tak wyrazisty i pyszny smak, ze danie juz na zawsze pozostanie w naszej kuchni.

jaaa
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

70dkg polédwiczek
sol
pieprz
oliwa z oliwek
zimniaki (5szt. sredniej wielkosci)
chrzan
maslo
500g pieczarek
szkalnka bulionu (kostka rosolowa)
garsc suszonych grzybow
2 cebulki szalotki
2lyzki posiekanej natki pietruszki
1 lyzka musztardy (dowolnej = twojej ulubionej)
1/2 lyzki majeranku
1/2 lyzki bazyli
2 zabki czosnku
1/4 smietany 30%

*3 marchewki
*1,5 jablka

Sposób przygotowania przepisu:

Poledwiczki wieprzowe z pieprzem w sosie grzybowym

  • poledwiczki wieprzowe1. Na poczatek rozgrzewamy patelnie i piec do ktorego wkladamy czysta brytfanne, aby sie rozgrzala.
    Poledwiczki posolic i obsypac grubo mielony pieprzem dosc obfcie. (Ja mialam pieprz kolorowy wymieszany z czarnym w ziarnach, ktory mielilam na biezaco.)
    Tak przygotowane miesko nalezy posmarowac lyzka oliwy z oliwek i wrzucic na rozgrzana patelnie z dodatkowa lyzka oliwy.
    Pieczemy z obu stron na zloty kolor. Tak upieczone miesko przekladamy na brytfanne do pieca i pieczemy nastepne 20minut.

    SOS pieczarkowy:
    Pieczarki smazymy na tej samej patelni co miesko z dodatkiem jednej lyzki masla. Kiedy pieczarki lekko sie zarumienia dodajemy cebulki szalotki, czosnek i smazymy dalej. Ja cebulki pokroilam tylko na pol. Gdy wszystko razem juz ladnie sie zrumieni dodajemy lyzke musztardy (ja dalam sarepska) i mieszamy. Nastepnie wszystko zalewamy goracym bulionem z suszonymi grzybami. I tak dusimy pieczarki przez ok. 30min. Ja w miedzyczasie dolewalam jeszcze goracej wody i dodalam jeszcze jedna kostke rosolowa i tym samym nie doprawialam juz niczym sosu. Kiedy pieczarki beda juz miekkie dodajemy majeranek, bazylie i natke pietruszki i zageszczamy sos smietana.

    Puree ziemniaczane z chrzanem
    Ugotowane ziemniaki nalezy ugniesc z lyzka masla i dwiema lyzkami chrzanu.

    Sposob podania:
    Na talerz wykladamy puree na to kladziemy kawalek miesa i wszystko zalewmy sosem z pieczarek.

    Naszym dodatkiem byla surowka z marchewki i jablka (nie dosladzalismy)

    Smacznego ;)

Porady

Poledwiczki mozna smazyc na sam koniec, gdyz mieso jest delikatne i bardzo szybko sie piecze.
Nie bojcie uzywac sie pieprzu, gdyz calosc jest rewelacyjna a pieprz nam nie przeszkadza w trakcie spozywania posilku

Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkipolędwiczki wieprzowepureesosgrzyby suszonecebulka szalotka

Komentarze

Podobne przepisy

Polędwiczka wieprzowa z sosem grzybowym

Dodane przez: Gregorhspeed

Polędwiczka wieprzowa z sosem grzybowym

Jedno z ulubionych dań naszych...

pulpety

Dodane przez: Bo-Bożena

Pulpety wieprzowo-drobiowe w sosie grzybowym

Delikatne pulpety w aromatycznym...

grzyby, polędwiczki i śmietana

Dodane przez: bella81

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-grzybowym

Gdy sezon grzybowy wree... Mąż...

Karkówka z dzika

Dodane przez: Kasiella

Karkówka z dzika w intenswnym sosie grzybowym

Wspaniałe danie które rozgrzeje...

Frykadelki wieprzowe w sosie grzybowym

Dodane przez: Wioleczka1

Frykadelki wieprzowe w sosie grzybowym

Polecam danie na rodzinny obiad

Karkówka duszona w sosie własnym z marchewką i kolorowym pieprzem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Karkówka duszona w sosie własnym z marchewką...

Pyszna, soczysta karkówka z dodatkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE