Polędwiczki wieprzowe z lekką pianką z kalarepki

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Delikatna polędwiczka wieprzowa w delikatnej piance z kalarepki z pysznymi ziemniaczkami i sałatką w dressingu z rukoli.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Polędwiczki:
    1 polędwica wieprzowa
    5 łyżek oliwy z oliwek
    1 ząbek czosnku
    sól,pieprz
    1 łyżeczka octu balsamicznego
    świeży majeranek
    Pianka z kalarepki:
    1 kalarepa
    sól, pieprz
    cukier
    2 łyżki śmietanki kremówki
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    Ziemniaki:
    6 średnich ziemniaczków
    6 łyżek starkowanego sera żółtego
    sól,pieprz

    Sałatka:
    ogórek
    pomidorki koktajlowe
    czerwona cebulka
    papryka żółta
    Dressing:
    garść rukoli
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka wody
    1 łyżeczka octu balsamicznego
    sól,pieprz
    cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczki wieprzowe z lekką pianką z kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki wieprzowe z lekką pianką z kalarepki 1. Zaczynamy od zamarynowania polędwiczki. Do półmiska wlewamy oliwę, dodajemy starty czosnek, sól, pieprz, ocet balsamiczny i listki majeranku.
    Polędwiczkę oczyszczamy z błon i kroimy na 2 cm plasterki i nacieramy marynatą. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
  • Polędwiczki wieprzowe z lekką pianką z kalarepki 2. Ziemniaczki szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy pod przykryciem aż zmiękną. Odlewamy, układamy na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową i skropioną oliwą, rozgniatamy za pomocą dużej łyżki i obficie posypujemy solą oraz pieprzem. Na każdy dajemy łyżkę startego sera. Zapiekamy ok 5 minut w 200 stopniach.
  • Polędwiczki wieprzowe z lekką pianką z kalarepki 3. Kalarepkę gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru do miękkości. Po tym nie odlewamy tylko razem z wodą miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy śmietankę kremówkę i miksujemy jeszcze chwilę, spieniając odrobinę. Dodajemy posiekaną pietruszkę.
    Ogórki kroimy za pomocą obieraczki we wstążki, pomidorki w plasterki, cebulę w piórka i paprykę w kostkę. Przekładamy na talerz.
    W pojemniku blendera umieszczamy rukolę, czosnek, wlewamy oliwę,wodę, ocet balsamiczny i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Miksujemy na gładko, próbujemy i doprawiamy ponownie jeżeli trzeba.
  • Polędwiczki wieprzowe z lekką pianką z kalarepki 4. Polędwiczki lekko ubijamy dłonią i kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię, podsmażamy z obu stron na złoto pod przykryciem.
    Na talerzu układamy polędwiczki, polewamy pianką z kalarepki, obok układamy pieczone ziemniaczki i sałatkę, która polewamy gotowym dressingiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe Ziemniaki Kalarepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować