Polędwiczki wieprzowe w sosie warzywnym

4.5 (191 ocen)

Polędwiczki wieprzowe w sosie warzywnym - pomysł na przygotowanie absolutnie przepysznych polędwiczek. Podawać np. z kaszką kuskus.

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
    2 cebule
    200 g pieczarek
    duża marchewka
    kawałek selera
    czerwona papryka
    2 ząbki czosnku
    600 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    2 liście laurowe
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    sól,pieprz grubo mielony do smaku
    łyżka mąki ziemniaczanej
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Polędwiczki wieprzowe w sosie warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki wieprzowe w sosie warzywnym 1.
    Polędwiczkę kroimy w plastry i rozpłaszczamy mięso ręką. W dużym
    rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim polędwiczki z obu
    stron.Dodajemy marchewkę i seler startą na tarce, pieczarki
    pokrojone w plastry,cebulę pokrojoną w wiórka, pokrojoną w kostkę
    paprykę oraz wyciśnięty czosnek. Dodajemy przyprawy.Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem aż warzywa i mięso będą miękkie. Pod koniec zagęszczamy mąką wymieszaną ze wywarem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować