POLĘDWICZKI WIEPRZOWE w sosie śmietanowo-kurkowym z pure z ziemniaków

4.5 (148 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

pyszne i bardzo eleganckie danie. Doskonale sprawdzi się podczas niezapowiedzianej wizyty teściowej, bądź gdy szykujemy pyszne danie dla przyjaciół. Musicie koniecznie spróbować!

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mięso:
    600g polędwicy wieprzowej (im mniejsza sztuka tym lepiej)
    sól/pieprz czarny
    olej do smażenia

    sos kurkowy:
    250g kurek
    1 cebula
    150g wędzonego boczku pokrojonego w kosteczkę
    400ml śmietany 30%
    sól/pieprz
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1/2 łyżeczki soku z cytryny

    pure ziemniaków:
    12 średnich ziemniaków (lub więcej, jeśli domownicy lubią ziemniaki)
    1 łyżka ciepłego masła
    2-3 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka koperku
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-kurkowym z pure z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PURE Z ZIEMNIAKÓW: ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy masło, koperek, śmietanę i ugniatamy je tłuczkiem na gładkie pure.
  • 2. SOS: cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Boczek i cebulę wrzucamy do garnka i smażymy do czasu aż boczek puści tłuszcz i zacznie nabierać złotego koloru, a cebula się zeszkli. Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do cebuli i boczku. Przykrywamy garnek pokrywką (gdy grzyby puszczą wodę) i smażymy je do czasu, aż cała woda wyparuje z garnka (delikatnie zaczną przywierać do dna), a kurki zmiękną. Do tak przygotowanej bazy dolewamy całą śmietanę i gotujemy na małej mocy grzania do momentu aż się lekko zredukuje, a nasz sos ładnie zgęstnieje. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy pokrojoną drobniutko natkę pietruszki.
  • 3. MIĘSO: tuż przed smażeniem! Polędwicę wieprzową kroimy na kawałki. Układamy je na desce, delikatnie rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe mięso wkładamy do sosu.

    Podajemy.

Porady

U nas podane z gruntowym ogórkiem, ale doskonale sprawdzi się w towarzystwie surówki z białej kapusty, marchewki z porem lub ćwikły z chrzanem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować