POLĘDWICZKI WIEPRZOWE w sosie śmietanowo-kurkowym z pure z ziemniaków

  • wyświetlono: 1148 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

pyszne i bardzo eleganckie danie. Doskonale sprawdzi się podczas niezapowiedzianej wizyty teściowej, bądź gdy szykujemy pyszne danie dla przyjaciół. Musicie koniecznie spróbować!

SłodkiZapachMalin
  • 4 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

mięso:
600g polędwicy wieprzowej (im mniejsza sztuka tym lepiej)
sól/pieprz czarny
olej do smażenia

sos kurkowy:
250g kurek
1 cebula
150g wędzonego boczku pokrojonego w kosteczkę
400ml śmietany 30%
sól/pieprz
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 łyżeczki soku z cytryny

pure ziemniaków:
12 średnich ziemniaków (lub więcej, jeśli domownicy lubią ziemniaki)
1 łyżka ciepłego masła
2-3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka koperku
sól

Sposób przygotowania przepisu:

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE w sosie śmietanowo-kurkowym z pure z ziemniaków

  • 1. PURE Z ZIEMNIAKÓW: ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy masło, koperek, śmietanę i ugniatamy je tłuczkiem na gładkie pure.
  • 2. SOS: cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Boczek i cebulę wrzucamy do garnka i smażymy do czasu aż boczek puści tłuszcz i zacznie nabierać złotego koloru, a cebula się zeszkli. Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do cebuli i boczku. Przykrywamy garnek pokrywką (gdy grzyby puszczą wodę) i smażymy je do czasu, aż cała woda wyparuje z garnka (delikatnie zaczną przywierać do dna), a kurki zmiękną. Do tak przygotowanej bazy dolewamy całą śmietanę i gotujemy na małej mocy grzania do momentu aż się lekko zredukuje, a nasz sos ładnie zgęstnieje. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy pokrojoną drobniutko natkę pietruszki.
  • 3. MIĘSO: tuż przed smażeniem! Polędwicę wieprzową kroimy na kawałki. Układamy je na desce, delikatnie rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe mięso wkładamy do sosu.

    Podajemy.

Porady

U nas podane z gruntowym ogórkiem, ale doskonale sprawdzi się w towarzystwie surówki z białej kapusty, marchewki z porem lub ćwikły z chrzanem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latokurkiobiadelegancki obiadsos śmietanowo-kurkowypolędwoca wieprzowapolędwica wieprzowa z kurkamipure ziemnaczane

Komentarze

Podobne przepisy

Polędwiczki w sosie kurkowym

Dodane przez: bogusia82

Polędwiczki w sosie kurkowym

Polędwiczki duszone z kurkami są...

Polędwiczki w sosie kurkowym

Dodane przez: agarybak76

Polędwiczki w sosie kurkowym

Pyszne danie, którego nie może...

sos kurkowy

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Sos kurkowy z ziemniakami

Jeśli mamy sezon na świeże kurki...

Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym

Dodane przez: Mechanik

Polędwiczka wieprzowa z sosem kurkowym

Polędwiczki wieprzowe to bardzo...

Policzki wieprzowe w sosie

Dodane przez: mama3

Policzki wieprzowe w sosie i ziemniakami...

Znawcy tematu wiedza, że to NAJSMACZNIEJSZA...

image-0xri3jy

Dodane przez: elapolo

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo...

To prosty sposób na danie z polędwiczek....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE