Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowo-orzechowym

5 (1 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Soczyste i aromatyczne danie z owocową nutą !

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - polędwiczki wieprzowe: 2 sztuki
    - bulion warzywny: 250 mililitrów
    - powidła węgierkowe: 2 łyżki
    - siekane orzechy włoskie: 3 łyżki
    - śliwowica: 4 łyżki
    - suszone śliwki: 6 sztuk
    - olej: 1 łyżka

Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowo-orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • poledwica 1. Polędwiczki wieprzowe myjemy, obsmażamy w całości z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoto.

    Następnie ostrożnie wlewamy śliwowicę i kiedy płyn odparuje wlewamy bulion warzywny i dodajemy powidła węgierkowe oraz śliwki. Dusimy mięso przez około 20-25 minut na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając, aby sos się zredukował i zgęstniał, ale nie przypalił. W razie potrzeby solimy i dodajemy pieprzu do smaku

    Na 5 minut przed końcem duszenia wrzucamy siekane orzechy włoskie, aby oddały swój aromat i stały się chrupiące.

    Gotowe polędwiczki kroimy w plastry grubości około 1,5 cm i polewamy sosem śliwkowo-orzechowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy