Polędwiczki wieprzowe w sosie piwno-rodzynkowym

4.99 (189 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Ciekawa i prosta do wykonania potrawa.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 polędwice wieprzowe (ok. 700 gram)
    3 cebule
    szklanka piwa jasnego
    3/4 szklanki rodzynek sułtanek
    5 ząbków czosnku
    2 łyżki soku z cytryny
    olej do smażenia
    sól i pieprz do smaku
    ulubione zioła: mieta, rozmaryn, koperek
Wystaw ocenę:

4.99 (189 ocen)

Polędwiczki wieprzowe w sosie piwno-rodzynkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki umyć, ściągnąc błonki.
    Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i utrzeć z dwoma szczyptami soli. Następnie polędwiczki natrzeć czosnkiem, przykryć folią i odstawić do lodówki na godzinę.
  • przesmazamy mieso na oleju i cebuli 2. W garnku na rozgrzanym oleju (3-4 łyżki) przesmażyć posiekaną cebulę, dodać do niej polędwiczki i obracając mięso - przesmażyć je z każdej strony.
  • wlewamy piwo i dodajemy rodzynki 3. Następnie do mięska wlać piwo i wsypać rodzynki (piwo i rodzynki mają przykryć mięso - dobrac odpowiedni garnek). Dusić 20 minut na małym ogniu bez przykrycia, aby sos się troszkę zredukował, a następnie przykryć pokrywką i dusić kolejne 25-30 minut, aż polędwiczki będą miękkie. Polędwiczki wyciągnąc z garnka (pokroić na mniejsze porcje), a powstały sos doprawić do smaku sokiem z cytryny i solą/pieprzem oraz zmiksować na gładki sos.
    Polędwiczki podawać polane sosem i z ulubionymi świeżymi ziołami.

Porady

Gdyby sos się za bardzo zredukował - dolać piwa lub rosołu lub wody. Doprawić do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować