Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym z grillowanymi szparagami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne i zdrowe danie dla całej rodziny wzbogacone zielonymi szparagami prosto z grilla.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
    300 g pieczarek
    1 cebula
    sól
    pieprz
    majeranek
    1-2 ząbki czosnku
    olej do smażenia (1-2 łyżki)
    500ml wrzątku
    1 kostka bulionowa
    1/2 szklanki zimnej wody+1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

    1 pęczek zielonych szparagów
    Oliwa z oliwek
    sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym z grillowanymi szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagom odłamać stwardniałe końce, doprawić solą, pieprzem i oliwą. Grillować na patelni lub grillu elektrycznym przez kilka minut, aż się zarumienią.
  • 2. Kostkę bulionową rozpuścić we wrzątku.
  • 3. Mięso doprawić z obu stron solą i pieprzem i majerankiem.
  • 4. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać pieczarki obrane i pokrojone w plastry. Podsmażyć do odparowania wody, doprawić solą i pieprzem.
  • 5. Pieczarki odłożyć na bok, podsmażyć z każdej strony mięso na złoto. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać bulion i dusić całość przez około godzinę pod przykryciem.
  • 6. Gotowe mięso wyjąć z patelni, mąkę wymieszać w 1/2 szkl. wody i zahartować odrobiną sosu. Wlać na patelnię i zagęścić sos. Włożyć z powrotem polędwiczki i obtoczyć w sosie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować