Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym z grillowanymi szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagom odłamać stwardniałe końce, doprawić solą, pieprzem i oliwą. Grillować na patelni lub grillu elektrycznym przez kilka minut, aż się zarumienią.
2.Kostkę bulionową rozpuścić we wrzątku.
3.Mięso doprawić z obu stron solą i pieprzem i majerankiem.
4.Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać pieczarki obrane i pokrojone w plastry. Podsmażyć do odparowania wody, doprawić solą i pieprzem.
5.Pieczarki odłożyć na bok, podsmażyć z każdej strony mięso na złoto. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać bulion i dusić całość przez około godzinę pod przykryciem.
6.Gotowe mięso wyjąć z patelni, mąkę wymieszać w 1/2 szkl. wody i zahartować odrobiną sosu. Wlać na patelnię i zagęścić sos. Włożyć z powrotem polędwiczki i obtoczyć w sosie.
Komentarze