Mama jest moim guru kulinarnym. To od niej nauczyłam się gotować.
Składniki:
40 dag polędwiczek wieprzowych
15 dag papryki konserwowej
2 łyżki musztardy francuskiej
kostka rosołowa
15 dag śmietany 18-proc.
op. ciemnego sosu pieczeniowego
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i kroimy w plastry. Rozbijamy. Gotujemy ok. 30 minut w 3,5 szkl. wrzątku. Usuwamy szumowiny. Wkładamy kostkę, ziele i liście laurowe. Gotujemy 15 minut. Dodajemy musztardę i mieszamy. Gotujemy jeszcze ok. 20 minut.
2.Sos mieszamy ze śmietaną. Hartujemy gorącym wywarem i wlewamy do potrawy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Paprykę osączamy i kroimy w paski. Dodajemy do sosu. Dusimy jeszcze ok. 30 minut. Podajemy z kaszą gryczaną.
Komentarze