Polędwiczki wieprzowe w sosie curry i nutą słodkich bananów

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem aromatycznego sosu curry, który idealnie komponuje się z dodatkiem słodkich bananów to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg polędwiczek wieprzowych
    6 dojrzałych bananów
    sól
    pieprz
    olej do smażenia i wysmarowania naczynia

    Sos curry:
    330g śmietany 12%
    250g śmietany 18%
    1/2 szklanka wody
    10 łyżek ketchupu
    4 łyżki przyprawy curry
    100g żółtego sera
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczki wieprzowe w sosie curry i nutą słodkich bananów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany obrać ze skórki i pokroić na plasterki o grubości 5mm.
  • 2. Sos curry:
    Śmietany, wodę i ketchup przełożyć do naczynia i dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie dodać przyprawę curry, starty żółty ser i całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Polędwiczki oczyścić z błon, pokroić na plastry grubości 2cm, lekko spłaszczyć dłonią, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  • 4. Plastry polędwiczek przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, dodać pokrojone banany i zalać sosem curry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30-35 minut.
  • 5. Gotowe polędwiczki w curry podawać w towarzystwie ryżu lub kasz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować