Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem aromatycznego sosu curry, który idealnie komponuje się z dodatkiem słodkich bananów to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych.
1 godz. 15 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1kg polędwiczek wieprzowych
6 dojrzałych bananów
sól
pieprz
olej do smażenia i wysmarowania naczynia
Sos curry:
330g śmietany 12%
250g śmietany 18%
1/2 szklanka wody
10 łyżek ketchupu
4 łyżki przyprawy curry
100g żółtego sera
sól
pieprz
Polędwiczki wieprzowe w sosie curry i nutą słodkich bananów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany obrać ze skórki i pokroić na plasterki o grubości 5mm.
2.Sos curry:
Śmietany, wodę i ketchup przełożyć do naczynia i dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie dodać przyprawę curry, starty żółty ser i całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Polędwiczki oczyścić z błon, pokroić na plastry grubości 2cm, lekko spłaszczyć dłonią, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
4.Plastry polędwiczek przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, dodać pokrojone banany i zalać sosem curry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30-35 minut.
5.Gotowe polędwiczki w curry podawać w towarzystwie ryżu lub kasz.
Komentarze