Chude i rozpływające się w ustach mięso w połączeniu z warzywnym, gęstym sosem tworzy przepyszne danie. Polecam z ziemniaczkami z koperkiem i mizerią
Składniki:
2 małe polędwiczki
3 łyżki oliwy
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
1 duża marchew
1 duża cukinia
100 g serka topionego
sól i pieprz biały do smaku
koperek do posypania
Polędwiczki wieprzowe w sosie cukiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do rondla. Seler pokroić w drobną kosteczkę, marchew zetrzeć na tarce, dodać do cebuli. Wlać 2 łyżki oliwy i przesmażyć.
Polędwiczki umyć i osuszyć, pokroić w plastry i lekko rozbić palcami. Warzywa przesunąć na bok, wlać łyżkę oliwy i położyć plastry mięsa. Obsmażyć lekko z obu stron.
Mięso przykryć warzywami. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wrzucić do rondla i równo rozłożyć. Wlać 0,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (czas zależy od wielkości kawałków mięsa).
Następnie położyć na wierzchu kawałeczki serka topionego, nakryć pokrywką i zostawić chwilę na ogniu aby serek się rozpuścić i zagęścił sos. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
Polędwiczki w sosie warzywnym podawać z ziemniakami i mizerią, całość posypać koperkiem
Komentarze